Гратен с тиквички и домати
Добави към моето меню
О!гратен с тиквички и домати
рецепта с тиквички на фурна със златиста коричка от запечен кашкавал – вкусно
2-3 тиквички, около 1 кг
1 с.л. зехтин
2 стръка зелен чесън или 3 скилидки
2-3 стръка зелен лук или 1 глава кромид лук
3-4 сръка копър
200 гр извара
2 домата
200 гр кашавал
2 стръка копър
3-4 стръка магданоз
* Ако ползвате кромид лук и скилидки чесън се нарязват и при желание се задушават (сотират) за около 3 мин в загрят зехтин;
* Ако ползвате зелен чесън и лук само ги нарязвате на ситно;
* От чесъна, лука, изварата и копъра се приготвя плънка, като се смесват и разбъркват;
* Тиквичките се нарязват на колелца с деблина около 0,5 см, доматите на кръгчета;
* В тава се намазва леко с мазнината и се реди един ред тиквички, ред домати и 1/3 от плънката;
* Редят се още два реда тиквички, домати и плънка, като се завършва с плънката;
* В тавичката се налива 1 ч.ч. вода (по желание доматен сок) и се пече на средна фурна на 190 градуса, около 40 мин;
* 10 мин преди да се извади от фурната се поръсва с настъргания кашкавал;
* О!гратенът се поднася поръсн с нарязани на ситно магданоз и копър.