Гръцка кухня
Добави към моето меню
За пестеливостта на спартанците са се носили легенди както за нашите габровци – вицове. Най-икономичните рецепти с риба са измислени именно от тях. Само че днешните гърци са много по-разточителни, както и жителите на Кипър. Затова за рибената чорба не пестят рибата, нито подправките. Слагат корени за супа, черен пипер, дафинов лист, маргарин, чесън, домати и сметана.
Гръцки великденски хляб
Необходими продукти:
* 5 твърдо сварени яйца, боядисани в червено
* 3 яйца
* 500 гр брашно
* 40 гр прясна мая
* 100 гр захар
* 100 гр краве масло
* настърганата кора на 1 портокал
* 1/2ч.л. сол
* 1 ч.л. анасон
* 1 жълтък
* 50 гр сусам
Начин на приготвяне:
Разтворете маята с 1 с.л. захар и 6 с.л. топла вода и малко брашно на гъста паста и оставете на топло място за около 30 минути да шупне. Сипете брашното в голяма купа, направете кладенче в средата, добавете шупналата мая, разтопеното масло, настърганата портокалова кора, останалата захар, 3 яйца, солта и анасона и замесете тестото. Омесете добре върху набрашнена повърхности, поставете в купа, покрийте с платнена кърпа и оставете на топло място да втаса минимум за един час.
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с олио тавичка за печене. Извадете тестото от купата и отново омесете върху набрашнена повърхост. Отделете 2/3 от тестото, оформете на продълговата пита. Останалото тесто разделете на 4 части и оформете 30 см рула от всяко парче. Оформете две по две на плитка.
Леко сплескайте краищата на питата и заобиколете с плитките. Разбийте жълтъка с 1 с.л. вода и намажете питата с поръсете със сусама. Оставете на топло за 20 минути да втаса отново.
Направете 5 кръгли вдълбнатини в питата и поставете в тях червените яйца. Сложете във фурната и печете около 35-40 минути.
Гръцка баклава
Необходими продукти:
* 1 кг фини кори за баница
* 6 ч.ч. смлени бадеми
* 1/2 кг краве масло
* розова вода
Сироп:
* 8 ч.ч захар
* 4 ч.ч. вода
* сокът от 1/2 лимон
* 2-3 с.л. розова вода
За украса:
* няколко цели бадеми
Начин на приготвяне:
Накиснете бадемите в кипяща вода за няколко минути, обелете корите и изсушете за около 5 минути в гореща фурна. След това смелете бадемите в кухненски комбайн.
Стопете маслото на слаб огън и намажете дъното на дълбока тава с размери 30х40 см. Разстелете една кора на дъното, намажете с масло, отгоре сложете втора и пак намажете. Повторете процедурата с още 3 кори. Отгоре поръсете част от смлените бадеми. Отгоре сложете 2 кори, намазани с масло. Повторете процедурата с останалите бадеми и кори. Най-отгоре поставете 5 кори, една над друга.
С остър нож разрежете на квадрати, и украсете отгоре с цели бадеми.
Напръскайте повърхността на баклавата с розова вода и печете в загрята фурна (180 градуса) за 30 мин до златисто кафяво.
Пригответе сиропа. Сварете захарта с водата и лимоновия сок докато леко се сгъсти, свалете от огъня и добавете розовата вода. Оставете да се охлади.
След като извадите тавата от фурната, веднага залейте с хладния сироп. Оставете една нощ да престои за да попие сиропа.
Гръцка грис халва
Необходими продукти:
* 1 ч.ч. зехтин
* 2 ч.ч. грис
* 3 ч.ч. захар
* 4 ч.ч. вода
* 1/2ч.ч. семе от пиния (кедрово семе)
* 1/2ч.ч. бели стафиди
* 1/2ч.ч. обелени бадеми
* 1-2 ч.л. канела на прах
* настърганата кора на 1 лимон
* 1/2ч.ч. лимонов сок
* канела на прах за поръсване
Начин на приготвяне:
Сварете захарта с водата на среден огън за 10-15 минути докато се посгъсти сиропа. Прибавете лимоновия сок и свалете от огъня. Запечете бадемите и кедровото семе в тиган без мазнина.
В голяма тенджера загрейте зехтина. На тънка струйка започнете да добавяте гриса като разбърквате непрекъснато с дървена лъжица. Пържете около 10 минути на средна топлина докато гриса леко покафенее. Прибавете препечените орехи и стафиди и разбъркайте. Добавете и канелата и започнете да добавяте горещия сироп, при непрекъснато разбъркване докато се поеме напълно сиропа и сместа стане гъста и плътна. Отстранете от огъня, разстелете в тавичка или в отделни чинийки или купички за сервиране и поръсете отгоре с малко канела на прах.
Гръцка салата
Необходими продукти:
* 150 гр фета сирене, нарязано на кубчета
* 4 домата, нарязани на филийки
* 1 краставица, нарязана на кръгчета
* 1 зелен пипер, нарязан на кръгчета
* 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
* 2 с.л. каперси
* 1 с.л. магданоз
* 15-20 черни маслини
Дресинг:
* 1/2 ч.ч. зехтин
* 2 с.л. червен винен оцет
* сол
* черен пипер
Начин на приготвяне:
В голяма купа, смесете доматите, краставицата, лука, пипера и сиренето и внимателно разбъркайте. Отгоре посипете с маслините и каперсите.
Разбийте добре съставките на дресинга и полейте с него салатата и поръсете отгоре със ситно нарязания магданоз и сервирайте.
Кюфтенца с маслини
Необходими продукти:
* 1/2 кг смляно телешко
* 1/2 кг смляно свинско месо
* 1 голям сварен картоф, обелен и пасиран
* 1 дебела филия сух бял хляб, натопен във вода и добре отцеден
* 1 глава червен лук, нарязана на ситно
* 2-3 с.л. бял винен оцет
* 2-3 с.л. Узо
* 2 яйца, леко разбити
* 2 с.л. джоджен
* сол и черен пипер на вкус
* около 35 броя зелени маслини, без костилки
* брашно за овалване
* зехтин за пържене
Начин на приготвяне:
Смесете в купа смляното свинско и телешко месо. Добавете пасирания картоф и отцедения хляб. Добавете ситно нарязания лук, 2 с.л. оцет, 2 с.л. Узо, леко разбитите яйца, джоджена, сол и черен пипер и омесете всичко много добре. Ако сместа е суха, добавете останалото Узо и оцет. Покрийте купата с капак и оставете да престои в хладилника 1 до 3 часа.
Оформете от сместа кръгли кюфтенца (малко по-големи от едър орех), като в средата им поставите по една маслина. Оваляйте в брашно и изпържете до златисто в голямо количество загрято олио.
Хтипити
Необходими продукти:
* овче сирене
* кисело мляко
* зехтин
* 2-3 леко лютиви зелени чушлета
Начин на приготвяне:
Сиренето се пасира, добавят се кисело мляко и зехтин до получаване на смес с гъстота на изцедено мляко. На края добавете толкова стрити чушки (най-подходяши са маринованите), колкото пикантна искате да е салатата.