Последни Рецепти
Последни Статии

Чешка кухня

Добавено в Други

Добави към моето меню

Чешка кухня

В Прага има много известни гостилници, но най-прочутата сред тях е кръчмата “При чашата”. Всеки, който посещава за първи път Прага и желае да опита истинска чешка кухня, трябва да посети някоя от малките гостилнички в Старе место. Там го очаква супата Панадел – наричат я още Целестине. Това е горещ бульон, силно подправен с черен и червен пипер, в който са добавени палачинки, нарязани на тънки ивици. В менюто винаги се включва и говежда опашка с пикантен сос и кнедли. Сосът е приготвен от месен бульон, корени за супа, бяло вино и черен пипер. А за десерт ще ви поднесат кафе “Мока” с килфички, наръсени с разтопено масло, запечени до тъмнокафяво и залети с ванилов сос.

А ето и рецептата на знаменитата супа, без която не започва нито един обяд:

Супа Панадел

Продукти: 500 г. говеждо месо, 250 г. кости, 1 1/2 л. Вода, корени за супа, сол, тесто – 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 3 с.л. брашно, 30 г. масло, сол.

Костите и месото се заливат със студена вода, посоляват се и се варят на слаб огън 2-3 часа, докато месото стане готово. Към края на варенето се прибавят изчистените, нарязани на дребно корени за супа и се варят около 20 минути.

Приготвя се тестото за палачинки. Готовите палачинки се нарязват на тънки ивици и се пускат в бульона. (По желание се запичат в гореща мазнина.)

Свинска чорба

Продукти: 300 г. свински уши, 200 г. кожа от сланина, 2 1/4 л. Вода, 1 връзка корени за супа, 500-750г. картофи, голяма глава кромид лук, 1 дафинов лист, сол, 6 зърна черен пипер, масло (или мас), брашно, сушен (или фино нарязан пресен ) майоран, 4 филии бял хляб.

Кожата и ушите се заливат със студена вода, добавят се сол, черен пипер, дафинов лист и 1/2 глава лук и се варят почти до омекване. След около час се добавят изчистените и нарязани корени за супа. Приготвя се светла запръжка с брашно. В нея се задушават ситно нарязан лук и майоран. Разрежда се с прецедения бульон. Във врящата супа се изсипват нарязаните на кубчета картофи и месото, оформено на ивици. Готовата супа се излива върху препечените филии хляб.

Домашна супа Панадел

Продукти за 2 порции: 3/4 л. Месен бульон, 1 връзка корени за супа, 2-3 бели хлебчета, 1 с.л. (с връх) мазнина, сол, щипка индийско орехче, 1/2 ч.ч. прясно мляко (или сметана), 1 жълтък, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1-2 с.л. настъргано сирене (по желание).

Корените за супа се сваряват в бульона. Хлебчетата (могат да бъдат и стари) се нарязват на филии, изпържват се в мазнина и се оставят в бульона до разваряване. Всичко това се пасира. Супата се застройва с жълтъка, разбит в мляко. Посолява се и се поръсва със ситно нарязан магданоз и (по желание) с настъргано сирене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории