Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на Гръцката кухня

Добавено в Други

Добави към моето меню

Фестивал на Гръцката кухня
23-26 февруари София

Средиземноморската кухня е смятана за една от най-вкусните и здравословни кухни в света. В рамките на кулинарния фестивал на гръцката кухня, който ще се състои в хотел „Хилтън”, любителите на гастрономията ще имат възможност да дегустират богата палитра от ястия, характерни за Северна Гърция.

Думата гастрономия има старогръцки корен и произлиза от „гастер”, означаващ стомах и „номос” – закон. В наши дни гастрономията се е превърнала в хоби, а понякога и в страст за милиони хора.

Не случайно кулинарните турове заемат съществен сегмент в туристическото предлагане на Европа. По данни на Световната организация по туризъм 44 на сто от пътуващите по света определят местната кухня като един от основните критерии при избора им на туристическа дестинация. „Това беше и основната ни мотивация за провеждането на този уникален кулинарен фестивал на гръцката кухня” – отбеляза Леонидас Ефтимиу – директор на офиса на Гръцката национална туристическа организация, която е и организатор на фестивала в София.

„Това ще бъде едно пътешествие из гръцките кулинарни вкусове с акцент върху кухнята на северна Гърция и най-вече на областта Македония, която българските туристи толкова обичат.

А това се потвърждава и от статистиката – през миналата година повече от един милион туристи от България са посетили този красив регион. И една от причините за това е гръцката кухня. Основните елементи на здравословното хранене при нас са зехтинът, лозята или гроздето и изобщо продуктите на плодородната богата гръцка земя и море, които предлагат толкова разнообразни и вкусни продукти. И разбира се най-голямата заслуга имат хората, които с неповторимо въображение подхождат към тези дарове от природата, предлагайки ни ги на трапезата.”

Кулинарният фестивал ще обхване различните райони на северна Гърция, като Кавала, Драма и Серес. А представените специалитети ще бъдат приготвени с помощта на гостуващи готвачи, които всяка вечер ще изненадват и изкушават посетителите с изтънчени предястия в зехтин, с месни и рибни и други всевъзможни вкусотии. Според главният готвач на хотел Хилтън – Димитриос Мелеменис, няма съществена разлика между кухнята в южна България и тази в северна Гърция. â€žВ това отношение няма по-добър пример от шопската ви салата – при вас тя се прави с настъргано сирене, а при нас със сирене, нарязано на кубчета”, – шегува се той. И добавя, че разликата в двете кухни е в рибните специалитети. Средиземноморието е далеч по-богато на риба и затова много наши сънародници пътуват до Халкидики, за да похапнат от местните рибни ястия. Другото са билките. Димитриос недоумява защо при наличието на такова богатство от билки и ароматни треви у нас българите не ги използват в местната кухня. â€žВ качеството си на гръцки майстор готвач в България аз съм облагодетелстван, защото когато обикалям по вашите планини, които са удивително красиви, мога да си събирам всякакви билки и диви треви за моите ястия и всички ми се чудят”, – разказва Димитриус. На въпроса на Радио България, как гърците възприемат българската кухня, главният готвач на хотел Хилтън отговори на чист български език:

„Ние, готвачите специално – с голям интерес. Това, което ми е много интересно, е, че българската кухня е „кухня от сърце”! Вярно е, че тя не е толкова рафинирана, но можеш да усетиш, че българите готвят с любов, при това много вкусна храна. Порциите са големи, а това си е истинско чудо в тези условия на икономическа криза! Дори мога да кажа, че българската кухня не се отличава много от средиземноморската.”

Венета Николова

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории