Чорбаджийски сарми
Добави към моето меню
Чорбаджийски сарми
1 кисела зелка
1 пиле или пилешки бутчета
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. пилешки дробчета /по желание/
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
черен пипер на вкус
1 глава лук
1-2 с. л. олио
2 -3 с.л. доматено пюре
1/2 ч.ч. нарязани гъбки
1/2 л зелев сок (внмателно със солта, наливайте внимателно зелввия сок)
* В олиото за минута се запържва нарязаният наситно лук.
* Дробчетата се нарязват на малки парчета и се прибавят към лука. Пържат се 5 минути, след което се добавят ориз, червен пипер, домати, чубрица, нарязаните гъбки и черен пипер на вкус.
* Налива се чаша вода и се задушава, докато оризът поеме водата.
* Пилето се нарязва на 8 парчета.
* Зелката се почиства от кочана.
* Във всяко листо се поставя парче пиле, върху него – плънка.
* Завиват се сарми и според вкуса на готвача се пекат в тавичка или се подреждат в тенджера, на дъното на която е поставена чиния.
*Останалото зеле се нарязва на ситно и се подрежда около сармите.
* Сармите се заливат със зелев сок и вода (колкото да ги покрият). Върху сармите се поставя чиния, тенджерата се затваря и се поставя на котлона. *Щом заври, огънят се намалява и ястието се вари на тих огън 1 и 1/2 часа.
Идея: Останалото нарязано на ситно зеле можете да използвате за знаменитата зимна салата от нарязано на ситно кисело зеле, поръсено с червен пипер и малко олио. Чудесно мезе за вино и за греяна ракия.
Тези сарми ги приготвям в голям глинен гювеч в камината. Получава се невероятно вкусно зимно ястие.
25.12.2006