Последни Рецепти
Последни Статии

Грешки, които допускаме когато правим кафе

Добавено в Готварски техники, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Почти всеки човек на света обича да пие хубаво кафе. А някои не могат да изживеят деня си добре без едно кафе, понякога и две.
Хората, които се занимават с това да приготвят хубаво кафе се наричат баристи. Понякокога умението им е близо до изкуство. Те знаят много за кафето и когато говорят е хубаво да ги чуем. Може следващяи път да проготвим по-ароматна чаша с ободрвяващата напитка.

coffee pix 3k

Материал Business Insider посочва девет грешки, които повечето хора допускаме, въз основа на консултация с Уил Корби – ръководител на лондонския стартъп Pact Coffee, който доставя прясно изпечено кафе до адреси за поръчка.
Корби е работил в индустрията на кафето 12 години, печелил е глобални награди за баристи, бил е жури на конкурси в Колумбия, има собствени кафенета и също така опит в печенето. В последните 12 години е специализирал в областта на постигането на възможно най-добро качество на кафето и оптимизирането на процеса на отглеждане, доставка, внос и печене.
По думите му има много стъпки, които хората да предприемат, за да се уверят, че ще имат по-добра чашка кафе всеки ден.

Това са няколко неща, които много хора правят при купуването, поръчването и пиенето на кафе у дома и навън.

coffee make pix

– Не го купуваме прясно, а то трябва да се взима свежо също както зеленчуците или хляба
Кафето всъщност не е продукт с много дълъг живот. Едно от ключовите неща, свързани с него, е да се пие наистина прясно.

Държим го отворено повече от месец
Пакетите с кафе в Европа обикновено се продават по 250 гр., с които според Корби се правят 13,14, до 15 кафеварки или около 45-50 чашки кафе. Така си подсигуряваме ежедневен резерв за около две седмици. Някои хора обаче си правят кафе от същата опаковка месец по-късно след като е отворена – тогава има сериозен спад в качеството. След месец кафето започва да има изхабен вкус и се усеща, че е старо. При всяко отваряне и затваряне на опаковката, то губи аромата си.

Допълнено от нас: Съхранявайте кафето затворено в кутия на сухо и без влага място. Ако е добре затворено в кутия, може да го съхраните малко по-дълго отколкото, ако е в отворен пакет. Влагата му действа много зле, отразява се на аромата, а ако го държите по-дълго време дори да усетите вкус на мухъл.

– Кафето не е еднакво смляно
Обикновено го купуваме на зърна или смляно за кафемашина или кафеварка. Какъвто и метод за изваряване да използваме обаче трябва да имаме предвид, че при неравномерни малки частици може да се получи прекомерно извличане и по-горчив вкус. При нерваномерни големи частици се добавя вкус на киселинност, който не е много приятен. Съвет: Купувайте кафе, което е смляно специално за метода на изваряване, който ще използвате. Щом получите частици с вашия размер, варете го.

– Варите го повече от 4 минути
Мнозина по света и в страната на Корби – Великобритания използват кафеварки за да варят кафето си. Важно е да не прибързваме с процеса. В идеалния вариант варенето е 4 мин. и много бавно се намалява чрез кафеварката.

– Не прецеждаме с цедка веднага
Винаги трябва да прецеждаме всичката течност веднага след правенето на кафето и да не оставяме утайка, независимо дали ще го пием незабавно или не. Кафето трябва да се премества в друг съд, където не е имало утайка.

– Не оставяйте кафето да стои в кафеварката
Ако кафето се остави прекалено да стои в кафеварката, то ще продължи да ври и ще започне да има горчив вкус. Всеки иска да има кафе, което е вкусно. Това става по-скоро като се използва кафемашина с хартиени филтри, отколкото с метални, както е при кафеварките. По думите на Корби металът ни възпира да доловим различни приятни вкусове на кафето.

– Използват се кафемашини и кафеварки, които не са чисти
Машините трябва да се почивстват хубаво и не бива да има никакви остатъци от изварено кафе по-рано в тях. Тези остатъци ще внесат лош вкус.

– Добавяме мляко и захар, докато не се нуждаем от тях
Компанията на Корби е много отворена към добавянето на мляко и захар – разбира се всеки може да пие кафето си както обича, но според него не е хубаво това, което правят повечето хора – ако имат лошо кафе, да го подправят с мляко и захар, за да го изпият. Ако купуваме кафе от място, където се прави много хубаво и малко по-леко, не чак толкова остро, нямаме нужда да му слагаме мляко и захар.

– Пием разтворимо (инстантно) кафе, защото е евтино и много лесно се прави
Може би без да е изненада Корби препоръчва да стоим далеч от инстантното кафе, защото то е като да пием много евтина бутилка вино. Обикновено се продава евтино на рафовете на супермаркетите, но има грешки във веригите за доставки, включително се плаща малко на фермерите, а пък те доставят нискокачествени зърна. Процесът за производство е изключително технически и дори скъп. Използват се методи за изваряване с високо налягане и замръзено изсушаване.

coffee make pix 1

– Не знаем колко кофеин приемаме
Всеки трябва да установи нужната за него дневна доза и да не прекалява.
Честа заблуда е, че еспресото има най-високо съдържание на кофеин – затова хората с нужда от “кофеинов удар” тичат до магазина и купуват двойно еспресо. Всъщност, еспресото има наситен вкус на кофеин.
Едно двойно еспресо и бутилка вода от 200 мл., която да ни помогне да обработим кафето, не означават задължително, че ще се сдобием с повече кофеин от филтрираното кафе. Причината е във времето, което е нужно, кафето да се извари.
Кофеинът идва в кафето във връзка с времето, което е нужно то да се извари, вместо във връзка с налягането и гъстотата, при която се вари.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории