Последни Рецепти
Последни Статии

Еликсир от черен бъз за силна имунна система

Добавено в Напитки

Добави към моето меню

В края на август или началото на септември е времето да се направи еликсир от бъзак. Най-популярна е рецептата на Петър Димков (известна е още като рецепта за сибирско сладко – по нея може да се приготви и арония)

Оригиналната рецепта на Димков може да се вземе от неговите книги (у дома по наследство имаме старо синьо издание в 3 тома в което рецептите са подредени по това коя болест лекуват, а не по билки) Рецептата е в раздел Кожни болести, (вж. “Акне”).

Сироп от узрелите зърна на полския бъзак за пречистване на кръвта
Лечение: Общо за пречистване и засилване на организма.
За целта: Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взима по 1 супена лъжица сироп от плода на полския бъзак. Приготовление: в буркан от 5 л се насипват 1 ред зърна, 1 ред ситна захар и т. н. догоре, като най-горният слой е от захар с дебелина 5 см, за да не вкисне, и стои на слънце, докато зърната се стопят. След това се прецежда през тънка кърпа и се налива в чисти бутилки, добре запушени. Държи се на студено, за да не вкисне.

Еликсир от черен бъз
Еликсир от черен бъзЧерният бъз е познат и изпозван от човечеството от векове и е наричан супербилка, заради многобройните му лечебни свойства. През септември го пригответе

Имуностимулиращ сироп от бъз
Имуностимулиращ сироп от бъзПо рецептата на Петър Димков

Съвременни варианти: Днес се говори, че захарта е вредна. В началото на 20-ти век и по времето на Димков захарта е била скъпа. Днес не е вредна самата захар, а количеството захар, което приемаме. Ако желаете да приготвите без захар настойка от черен бъзак може
– да я проготвите с мед, като смесите оронените зрънца бъзак с мед
– да замразите във фризера
– да изсушите и да приготвяте билков чай с нея през зимата или се приемат около 20 зрънца без да ги дъвчите
– да я приготвите с по-малко количество захар, като след това съхранявате на студено и тъмно.

Кои плодове са полезни – на дървото или храста бъз? Как да ги различим?
През пролетта берем ароматните бели цветове на бял бъз, свирчовина, дървовиден бъз, на лат. Sambucus nigra. От тях проготвяме сироп или изсушаваме за чай.
В края на август, началото на септември берем плодовете на полски бъз, бъзак, на лат. Sambucus ebulus. Берем ги добре узрели и да са станали наситено черни.

Това е еот една дискусия преди години – кой бъз за какво да берем.
Пепа Стоева От свирчовина е оня сок, който се прави от цвета (белия бъз) и който правихме напролет. Сега се прави от другия, ниския, но не знам името по П. Димков.

Плодът се бере през септември, когато черните зрънца са напълно узрели. Има силно антиканцерогенно действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Доказано!
Режат се с ножица само добре узрелите съцветия. Измиват се и отцеждат. След това с вилица, над тава се оронват зрънцата – трябва да са само узрели, ако попаднат зелени се махат, защото са канцерогенни. Така с вилицата е чисто и не цапа/боядисва.
В буркан (2-3л.) се се насипват слой зърна – пласт около 2см, следва 2см пласт захар, пак зърна и така докато се напълни, последния пласт е захар, на 2-3 см от гърлото на буркана.
Гърлото на буркана се покрива и връзвма с марля и се оставя 20-21 дни на светло място, но не пряка слънчева светлина. Получения сироп се прецежда през 2-3 пласта марля и се съхранява в стъклени бутилки на студено място.
Пие се по 1 с.л. всяка сутрин на гладно , за имуностимулиращо се започва от края на октомври до март, а за пречистване на токсините и укрепващо – по всяко време.

Още веднъж разликата:
През пролетта берем цветовете на дървовидния бъз.
Свирчовината цъфти през пролетта. На мястото на всяко едно цветче се развива дребно плодче. Отначало плодовете имат зеленикавочервен цвят, който преминава през различни нюанси на червено-синьо-лилаво, докато достигне окончателния синьо-черен цвят на зрелия плод. Узряването на плодовете става в края на лятото и през есента в зависимост от надморската височина на района. Плодовете на черния бъз са оформени във висящи клъстери като гроздове и това е най-лесно отличаващият го белег от бъзака, или полския бъз (Sambucus ebulus), чиито плодчета растат изправени.

През есента берем черните плодчете на храстовидния бъз, бъзак.
Бъзакът е многогодишно тревисто растение, растящо като единични стъбла.
В началото на септември започва събирането mu – в първите есенни дни; берат се рано сутрин, само добре узрелите плодчета, тъй като неузрелите съдържат токсични цианогенни гликозиди.
Oт плодовете на бъза се приготвят сладкo или сиропи, еликсири, изсушени плодчетата за чай.
Плодовете на черния бъз съдържат пектин и целулоза. Те действат потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимния сезон.
Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен.
Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на телесното тегло в нормални граници.

За регулиране на метаболизма се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове да се накиснат от вечерта в 200 милилитра леко топла вода и на сутринта след прецеждане да се изпива на гладно.

Имат и детоксикиращ ефект и може да се използват при кожни проблеми като акне и обриви.

Черните перли на гората, както още наричат плодчетата на бъза, имат доказано имуностимулиращо действие за подсилване на защитните сили на организма през преходните сезони и грипни заболявания.

Мощният имуностимулиращ ефект на черния бъз е познат от незапомнени времена и препоръчван от много лечители по нашите земи. Такъв е народният церител Петър Димков, според чиито думи това е чудодейно растение, което значително подобрява здравословното състояние.

Всеки прием трябва да е индивидуално съобразен и обсъден с лекар. За здрави хора обикновено препоръчителният прием на
черен бъз е по 1 супена лъжица сироп сутрин на гладно от есента до пролетта, а за деца – по 1 чаена лъжичка за същия период.
Изсушените плодчета обикновено се използват, като 1 супена лъжица се запарва с 400-500 милилитра вода. Течността се прецежда и пие един-два пъти на ден. Може да се приемат и по няколко сушени плодчета на ден директно чрез сдъвкване, но не повече от 5-10 броя.

byzak
Най-мощният еликсир за силна имунна система – рецепта от Петър Димков

Ето какво разказва той в своя книга Петър Димков:
“Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията… Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея… Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията… И не я остави, докато не я прегриза и умъртви…От тогава е и моят интерес към черния бъз… Това е едно чудно растение… Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава… А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние…”

Плодовете на черния бъз са цяла аптека за нашето здраве, стига да знаем как да ги прилагаме. Есента е точното време за укрепване на имунната система преди зимата. Добрата профилактика е най-добрата инвестиция за здраве и тонус.
Подарете си разходка сред природата, наберете пт плодовете на черния бъз и пригответе еликсир за силна имунна система.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории