Последни Рецепти
Последни Статии

Когато грипът наближава

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Когато грипът наближава

Въпреки, че грипът ни преследва всяка година, при първите му признаци ние често правим едни и същи грешки.
Откривайки първите признаци на грипа
– повишена температура,
– главоболие,
– мускулни болки,
– дращене в гърлото
пием лекарства и продължаваме да работим докато се разболеем напълно.
А трябва да не излизаме. Ако излезем с температура 37 градуса след 2 часа тя може да се повиши до 40 и да трябва да се върнем отново в леглото.
Ако останем у дома ще пощадим и околните. Много е важно да не забравяме, че много лесно можем да заразим хората около нас, нашите близки, затова е хубаво да носим маска у дома, да ползваме кърпи само за нас и еднократни носни кърпички, да поставим на отделно място четката си за зъби, да използваме отделни съдове. И ако може да останем в самостоятелна стая и да намалим контакта с хора. Проветрявайте, чистият въздух е като лекарство. Мийте си редовно ръцете и си изплаквайте гърлото с дезинфекциозен разтвор, приемайте антивирусни препарати. И топъл билкова чай с мед и лимон.
Доказано е, че едно кихане е достатъчно да зарази пътниците в целия автобус или офис.
В резултат на грипа могат да се възникнат и различни усложнения – като синузит, отит и бронхит до пневмония, миокардит и пиелонефрит. Навреме откритото усложнение лекува по-бързо и ефективно.
Не бързайте да приемате антибиотици. Вирусите на грипа не са чувствителни към тях. Освен това антибиотиците убиват и част от полезните микроби, защитаващи организма.
Не бързайте да сваляте температурата! Повишената температура е защитна реакция на организма и му дава възможност да се бори по-добре с вирусите. Някои лекари вече съветват да не се сваля температурата, ако тя не надвишава 38 градуса.
При повишена температура обаче организмът отделя повече вода. Затова трябва да се приемат повече течности. Това спомага за възстановяването на организма и за неговото освобождаване от вредните токсини.
Периодът на оздравяване се характеризира и с обща отпадналост и загуба на силите.
Ако сте привърженик на противогрипните ваксини, най-добре е да използвате такива, произведени за предстоящия грипен сезон и да си ги поставяте само когато сте напълно здрави. Консултацията с личния лекар е препоръчителна.
Съставът на грипните ваксини, които СЗО препоръчва за сезона 2012-2013 година има малко по-различна композиция. Щамовете, които са включени във ваксината са А Калифорния H1N1, А Виктория H3N2, B Уйсконсин.

Как се лекува грип?
Обикновено лечението на грипа се провежда у дома. В болница се приемат само болните с тежки форми на грип и рисковите контингенти: кърмачета и хора с хронични сърдечни и белодробни заболявания.
1. Останете си вкъщи и почивайте.
2. Избягвайте контакти със здрави лица, за да не ги заразите.
3. Приемайте много течности – вода и билков чай.
4. Приемайте антипиретици при повишаване на температурата, средства, намаляващи отока и секрецията и противокашлични средства
5. Консултирайте се с вашия личен лекар.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории