Гръцка мусака с патладжани
Добави към моето меню
Гръцка мусака по Гордън Рамзи
Или мусака с патладжани
Продукти
3-4 с.л. зехтин
3 глави кромид лук
4-5 скилидки чесън
1 кг кайма, смляно свинско месо, без тлъстини
200 мл червено вино
4 с.л. доматена паста
800 г домати, това е един буркан Омния или пресни
1 щипка канела
Смелен черен пипер на вкус
босилек, няколко листа свеж или сушен
2 големи патладжана, около 1,2 кг
1 щипка червен пипер
За соса
80 г краве масло
2 с.л. брашно500 мл прясно мляко
150 г кашкавал (чедър в оригинал)
2 яйца
Рецепта за гръцка мусака
• В дълбок тиган загрейте зехтин и добавете нарязания лук и чесън. Разбъркайте докато станат златисти и добавете каймата и подправките, сол и смелен черен пипер
• Налейте виното и разбъркайте докато виното се изпари, след което добавите доматената паста, домати, щипка канела, щипка чубрица, червен пипер, босилек. Каймата се готви на тих огън около 30 мин
• Патладжаните се нарязват на кръгчета. Слагат се в купа и се заливат със студена вода за 30 мин за да си пуснат «черната вода»
• Запечете ги на грил тиган ато ги намазвате със зехтин до готовност
• Загрейте фурната на 200 градуса
• Пригответе соса. Разтопете кравето масло в тиган добавете брашното и разбърквайте с дървена лопатка 2-3 мин в една посока. Налейте прясното мляко. Бъркайте докато сместа стане еднородна. След което добавете кашкавала, черен пипер и сол на вкус. Дръпнете от огъня и добавете разбитите яйца
• Оформление на мусаката. Подредете патладжанените кръгчета в тава на един ред, отгоре разпределете 1/2 от каймата, слой патладжани – кайма – патладжани. Между слоевете поливайте и със соса. Залейте с останалия сос
• Сложете тавата във фурната и печете около 30 мин
• Преди края на печенето извадете мусаката и поръсете с настръган кашкавал и върнете да се запече.
източник http://www.recepty.lv