Грьцки сладки
Добави към моето меню
Грьцки сладки
Рецепта споделена от Виолета Демирева
Продукти
250 г масло
8 с.л. пудра захар
1 жълтък
40 мл уиски или коняк
½ ч.л.сода бикарбонат
около 500 г брашно
2 пакетчета ванилия
100 г бадеми(нарязани на едро)
около 300-400 г пудра захар за поръсване
1 пакет локум (200 г)
100 г орехови ядки
Начин на приготвяне
• Разбивам маслото до побеляване, след това добавям пудрата захар и пак разбивам, прибавям жълтъка, като бъркам с тел, след което се добавя алкохола, бадемите, пресятото брашно със содата.
• Всичко това се замесва.
• Правят се топчета колкото орех, в средата се слага орехова ядка и локум
• Оформят се топче, които се подреждат в тава
• Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 18-20 минути.
• След като се извадят от фурната се напръскават с вода (в оригиналната рецепта с розова вода) се овалват в пудрата захар, като се оставят няколко секунди за да поемат
• Подреждат се в поднос и отново се поръсват с пудра захар.