Готвене в гювечета
Добави към моето меню
Гювечетата, кулинарно изкушение
готвенето в глинени керамични съдове (гювечета) е много вкусно,лесно и бързо.
Готвенето в гювечета става бързо – в микровълнова фурна за 10-15 мин, а във фурна за 30-45 мин на 180 градуса можете да приготвите вкусно ястие.
Като самото им приготвяне може да отнеме и само няколко минути, зависи какъв специалитет сте решили да приготвите.
Разнообразието на рецепти, приготвени в гювечета е голямо, защото можете да приготвите каквато искате комбинация от продукти, стига да ви допада като вкус.
Най-просто е да приготвите гювече от колбас, сирене, чушки и домати – рецептите започват от сирене по шопски, през гювечета с колбас, кремвирши и кулинарни хитове като каварма по копривщенски.
Фантазията ни може да твори чудеса.
Предимство е това, че се готви диетично, почти без мазнина, а храната е ароматна.
Кавърма в гювечета върху варени картофи
Вкусно, много вкусно ястие приготвено на баен огън<>
Единственото важно условие е да спазвате някои основни правила, когато използвате съдове от глина:
– Поставяйте ги в студена фурна като вдигате температурата постепенно. По принцип те се приготвят за продължително време на слаб огън.
– Никога не ги използвайте на огън, котлон или силно затоплена фурна!
– Когато ги извадите от фурната не ги поставяйте на влажна или студена основа, това важи и за капачетата. В противен случай рискувате те да се напукат. Изчакайте добре да изстинат преди да приберете готовата храна в хладилника.
Ако спазвате тези правила ще се радвате дълго време на вкусна и здравословна кухня.