Последни Рецепти
Последни Статии

Хапвайте бадеми за здраво сърце

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Бадемите са много полезни ядки. Шепа бадеми са част от енергиен микс, който заражда със сила при преход в планината. Оказват положителен ефект върху нивата на кръвната захар, засищащи са и могат да се консумират без да доведат до напълняване, имат нисък гликемичен индекс, богати са на протеини, влакна, “добри” мазнини и антиоксиданти. Ето още една основателна причина да включваме в храненето си редовно бадем – може да допринесе за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от университета на Пенсилвания са установили, че една шепа бадеми дневно повишава нивата и стимулира функциите на липопротеина с висока плътност (HDL), наричан също “добър” холестерол. Въпросният холестерол отдавна се смята за полезен заради начина, по който извежда вредните вещества от артериалните стени и ги транспортира до черния дроб за изхвърляне.

bademi pix 1
Хапвайте бадеми за здраво сърце

За целите на изследването специалистите са сравнили нивата и функциите на липопротеина с висока плътност при участници, които всекидневно консумирали бадеми с тези на група, хапваща мъфини. Изследователите са отчели повишени нива и подобрени функции на HDL при индивидите, които хапвали ядки.

Освен че оказват благоприятен ефект върху “добрия” холестерол, бадемите са и отличен източник на полезни мазнини, витамин E и фибри.

“Ако включват бадеми във всекидневното си хранене, хората могат да извлекат полза за здравето на сърцето”, казва професор Пени Крис-Етъртън от изследователския екип.

Бадеми помагат при сънливост

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории