Мусака тиквички и кайма
Добави към моето меню
Мусака тиквички и кайма
рецепта за вкусно ястие с тиквички, кайма и много копър и зелен лук. В два варината, защото единият е идиален за диетата на Дюкан
2 тиквички
500 гр кайма
1 морков
2 -3 скилидки чесън
1 глава кромид лук
2 домата
4 -5 стръка копър
1 с.л.олио
за заливката:
2 яйца
4 с.л. кисело мляко
4 с.л. брашно
200 мл вода
щипка сода за хляб
магданоз за поръсване
* Тиквичките се измиват и се режат на тънки колелца;
* Чесънът и лукът се нарязват на ситно и се задушават с олио и малко вода, разбърква се и се добавя настърган единия домат;
* Добавя се каймата и се разбърква и се овкусява с копъра;
* В тава се редят половината тиквички, слага се сместа от каймата и останалия домат, нарязани на тънки кръгчета;
* Отгоре се нареждат останалите тиквички;
* Ястието се пече в предаврително загрята фурна около 20 минути след което се залива със заливката;
* Пече се до готовност и се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз.
Дюкански вариант на мусака от тиквички и кайма
рецепта, която може да се приготви и за диетата на Дюкан с малки промени
2 тиквички
500 гр кайма
2 -3 скилидки чесън
1 глава кромид лук
1 домат
4 -5 стръка копър
за заливката:
2 яйца
4 с.л. кисело мляко 0,1%
магданоз за поръсване
* Избирате хубава кайма – телешка без мазнини, смляна в магазина пред вас;
* Овкусявате я с ситно нарязан копър, лук и чесън,
* В тавичка редите половината тиквички и разпределяте каймата с подправките;
* Върху каймата нареждате филиики домат и редите останалите тиквички;
* Запича се във фурната почти до готовност и се залива със заливка само от яйца и обезмаслено кисело мялко;
* Запичате до златисто и поднасяте топла или студена.