Кюфтета по чирпански
Добави към моето меню
Кюфтета по чирпански
рецепта за вкусна яхния с кюфтета и зеленчуци
за кюфтетата:
500 г кайма
50 гр ориз
1 глава лук
5-6 стръка магданоз
щипка чубрица
черен пипер на вкус
брашно за овалване
за яхнията:
400 гр картофи
1 чушка
1 глава лук
1 морков
1-2 стръка целина
щипка чубрица
2 с. л. доматено пюре
1 с. л. олио
1 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
* Лукът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с олио и малко вода и се добавя червения пипер;
* Разрежда се около 500 мл вода и се пускат оформените кюфтета в соса;
* Лукът и магданозът за кюфтета се нарязват на ситно и се смесват с каймата. Добавя се ориза и се овкусява с чубрица, черен пипер. Оформят се кюфтета (около 50 гр всяко или 12 кюфтета);
* Картофите се нарязват на филийки, чушката на парченаца и се добавят към соса;
* Когато яхнията е почти готова се застройва с разтворено в малко вода брашно и доматено пюре. Поръсва се с чубрица на вкус и нарязани на ситно листа свежа целина (може и изсушена целина) ври така около 10 мин.
* Готовото ястие се поднася поръсено с магданоз, в чиния се сипват по 3 кюфтета и зеленчуци със сос.