Последни Рецепти
Последни Статии

Вреден ли е хлябът?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Наистина ли хлябът е вреден?
Учените – от хляб не се пълнее

По целия свят желаещите да отслабнат се отказват от тестени продукти, включително от хляб. Но чето, че учените от Лас Палмас де Гран Канария, Испания са уверени, че ограничаването и отказването от хляб е безсмислено. Специалистите ни призовават да променим нашето отношение към хляба
Да се изключва хляб от храненето е краен вариант и не е много добър. Това не само е вредно за здравето, но и не помага да се достигне до желаната форма. Нещо повече хлябът не спомага за качване на тегло, но може да ни помогне да отслабнем.

Такива сензационни изводи специалистите по хранене правят след 30-годишно изследване по дитология и затлъстяване.
Факт е, че когато хлябът достигне до стомаха създава усещане за ситост и намалява апетита. Този факт спомага за намаляване на теглото. Освен това хлябът напълно се преработва от организъма.
Разбира се, че става въпрос за умерена употреба на хляб.
Какъв е хлябът и от какво брашно е приготвен се оказва, че няма голямо значение – може да е бял, Добруджа, черен, или с добавки … Но когато става въпрос за сладкия вариант, учените от Испания са съгласни с диетолозите по света – добавката на захар в хлебните продукти води до качване на килограми. Затова забравете за кифли, понички … ако искате да сте във форма

Няколко съвета, за съчетаване на хляб и здравословно хранене
• Изберете Пълнозърнест хляб. Ако искаме да хапваме хляб, то трябва да се разделим с пухкавите бели филии. Белият хляб се произвежда от рафинирано брашно тип 500, което покачва бързо кръвната захар. Или иначе казано, от него лесно се дебелее. Ако на хранене хапваме филийка-две пълнозърнест хляб, това може да е полезно. Фибрите в него подобряват храносмилането ни, той е богат на витамини от Б групата и за разлика от белия покачва бавно кръвната ни захар.
• Какво правим с красивите и вкусни домашни пити – те се правят по повод. Една красива погача носи усещане за празник, но и в тези рецепти може да се използва пълнозърнесто или ръжено брашно
• Да не прекаляваме с хляба. Дори когато е пълнозърнест, не означава да изяждаме няколко филии на хранене. с разумна мярка може да бъде полезно.
• Не яжте хляб, когато няма нужда. Много хора ядат хляб по навик. Не защото имат нужда да се наядат с него, а защото са свикнали да ядат с хляб. Яжте хляб на сандвич, със супа или яхния, но яденето на ориз с хляб е излишен калориен товар за тялото ви.
• Не яжте хляб след 16 ч. Ако искате да намалите телесното си тегло, ограничете приема на въглехидрати, в това число и хляба. Те ви доставят бърза енергия, която е добре да изгорите. Обикновено вече графикът ни е по-спокоен и не горим кой знае колко енергия. Късният прием на въглехидрати ни затрупва с ненужни количества. Ако не оползотворим енергията от тях, те се превръщат в мазнини.
• Избирайте внимателно и четете етикетите. На много видове хляб пише пълнозърнест, а всъщност малка част от брашното е пълнозърнесто, а останалото отново е бяло. Важно е от какво брашно (на кой производите) е направен, по каква технология и как е съхраняван.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории