Топчета, керде
Добави към моето меню
Топки, топчета или керде
са печено тестено изделие ,правени най-вече в Добруджанския край -житницата на България.
рецепта Петя Цанкова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
С вас споделям рецептата така както съм я научила от моята баба.Хубавото в нея е ,че тестото може и да е готово ,така всяка домакиня си спестява време в нашето забързано ежедневие и може да си позволи да зарадва семейството си с домашно приготвена закуска ,поднесена с айрян или боза.
ТОПКИ
Необходими продукти :
За тестото:
о/о 500-600 гр брашно
300 мл хладка вода(300 мл леко затоплено прясно мляко)
1/2 п. свежа мая (1п.суха мая от 7 гр)
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л.захар
За плънката:
300 гр сирене
мазнина по желание
За заливката(полива):
1 к.кисело мляко
2-3 яйца
1 ч.л. сол или на вкус
….
мазнина за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
Маята със захарта се разтваря в хладкото мляко и се оставя на топло за о-о 10 минути,за да се активира или както баба ми казваше да шупне.След това заедно с останалите продукти се замесва гладко тесто.Готовото тесто се оставя да втаса на топло,докато удвои обема си.Разделя се на 6 равни части .
Върху намаслен плот и с намаслени ръце всяка част се разтегля на фитил,дълъг около 50 см.Всеки фитил се сплесква ,за да стане на лента широка три пръста и да не е много тънка .По дължината на лентата се наръсва мазнина и отгоре се слага част от натрошеното сирене.След което двете страни на лентата се слепват от край до край.Получения нов фитил се реже на парчета,дълги о-о два пръста ,но в никакъв случай не трябва да бъдат по-дълги от височината на страните на тавата,в която ще се редят.
В намаслената тава топките се редят в кръг, може и с рязаната част нагоре.Върху тях на няколко места се слага свинска мас или маргарин ,ако ползвате.
Пекат се в предварително загрята на 180*С фурна ,докато хванат лека коричка.Изваждат се и се заливат с полива от разбитите яйца ,кисело мляко и солта.Връщат се във фурната и се пекат до пълна готовност(до запичане на заливката).
Хубаво е да се консумират ,докато са още топли поднесени с чаша айрян.
ДОБЪР АПЕТИТ !
Съвети:
1.За предпочитане е мазнината ,която използвате да е смес от олио и свинска мас.
2.Тестото може да се раздели на три топки ,които да се разтеглят на кора ,поръсват се с мазнина и след това със сирене.Кората се навива на руло и то се реже по описания начин.Така осъвремених начина им на правене
Рецептата изпраща – Петя Цанкова от гр. Варна