Последни Рецепти
Последни Статии

Хляб и диета

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Какъв хляб да изберем когато сме на диета
Учени провели анкета сред жени на възраст 25-26 години и установили, че почти половината (43%) се страхуват да ядат хляб за да не надебелеят.
Всеки пети от анкетираните е признал, че след няколко хапки хляб изпитва угризение на съвестта. Останалите анкетирани жени се отнасят спокойно към хляба и ядат колкото искат от него.
Интересно е, че отношението си към хляба жените предават и на децата си.
Според специалистите хлябът е действително необходим продукт за организма. Ако хлябът е направен от пълнозърнесто брашно то притежава полезни свойства. Във всеки случай филийката хляб остава незаменим източник на бързи въглехидрати.
Правилно приготвеният хляб нормализира процеса на храносмилане и не се отразява на качването на наднормени килограми.
Да се откажеш от хляб и тестени продукти си заслужава само при затлъстяване, защото тогава намаляването на количеството на бързите въглехидрати е необходима мярка за постигане на желания резултат.

hleb n2

Какъв хляб е подходящ за диета
Ръжен хляб. Не съдържа пшеница. Има четири пъти повече фибри от белия хляб и 20% по-малко калории. Има и нисък гликемичен индекс. Това означава, че след консумация на ръжен хляб ще се чувствате по-дълго време сити и няма да се повиши нивото на кръвната ни захар.
Хляб с оризово брашно – не съдържа пшеница и глутен. С него ще си осигурите повече енергия и много полезни хранителни вещества.
Пълнозърнест хляб. Семената на пшеницата са съставени от трици, ендосперм и зародиш. За направата на стандартен бял хляб се използва само ендоспермът на зърното, което означава, че съдържа 25% по-малко протеини, отколкото ако бъдат използвани всички части на зърното. Освен това, по този начин се губят голяма част от основните хранителни вещества и фибри. Когато хлябът е пълнозърнест вие включвате в менюто си трите части на зърното и гликемичният индекс е по-нисък. Някои пълнозърнести хлябове са допълнително обогатени с други видове зърна, семена, ядки.

zyrno

Хляб с ленено семе. Към хляба може да се добавят различни семена – мак, суса, тиквени, слънчогледови. Особено полезно е лененото семе, богато на селен, калий и манган, с изключително високо съдържание на фибри и незаменими мастни киселини.
Хляб с овесени ядки. Овесени ядки може да се добавят при приготвяне на сладкиши, бисквити, както и при хляб. Може да бъдат валцовани, фини и на овесено брашно, като в какъв вид ще се добавят в тестото оказва влияние на структурата му. Овесените ядки спомагат за запазване на ниски нива на гликемичния индекс. Овесените ядки са с високо съдържание на есенциални мастни киселини, които помагат за намаляването нивата на холестерола.
Хляб от ечемик. Ечемикът доказано може да помогне за намаляване нивата на кръвната захар. Само една филийка хляб от ечемик може да осигури до 25% от дневния прием на фибри. Рядко може да намерите купешки хляб направен само от ечемик. Обикновено той е част от състава на някои видове хляб, но може да си приготвите домашен.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории