Орехови кифлички
Добави към моето меню
Орехови кифлички
рецепта споделена от Vera Mileva
Eто и реализацията на рецептата за кифлички с орехова плънка
Продукти
За тестото
300 г брашно
40 г захар
200 г масло
2 жълтъка
20 г мая (свежа, ½ пакетче)
100 мл прясно мляко
½ ч.л. сол
1 жълтък за намазване
Настъргана кора от 1 лимон
За ореховата плънка
400 г орехови ядки
400 мл прясно мляко
200 г захар
100 г бишкоти (бисквити)
1 ванилия
Начин на приготвяне
• Маята се слага да шупне със затопленото прясно мляко, 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно
• Брашното се пресява със солта, прави се кладенче, сипва се шупналата мая, жълтъците, настърганата лимонова кора, разтопеното масло
• Замесва се меко еластично тесто, ако е необходимо се добавя още брашно за домесване
• Тестото се оставя на топло място, загънато с кърпа до удвояване на обема след което се премесва
• Ореховата плънка се приготвя като захарта се прибавя към млякото и се слага да заври. В подсладеното врящо мляко се сипват смлените орехови ядки, сместа се разбърква и дръпва от котлона
• Към сместа се прибавят натрошените бишкоти, ванилия и сместа се оставя да изстине
• Тестото се разделя на топчета, които се разточват като кръгли питки.
• Поставя се от ореховата плънка и се оформят кифлички
• Кифличките се подреждат в намазнена тава, като края на завитото тесто да остава отдолу
• Намазват се с разбит жълтък
• Пекат се на средна фурна, на 200 градуса, до готовност, докато станат златисти