Последни Рецепти
Последни Статии

Орехови кифлички

Добавено в Наши гости, Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Орехови кифлички
рецепта споделена от Vera Mileva‎

orehovi kiflichki 1
Eто и реализацията на рецептата за кифлички с орехова плънка

Продукти
За тестото
300 г брашно
40 г захар
200 г масло
2 жълтъка
20 г мая (свежа, ½ пакетче)
100 мл прясно мляко
½ ч.л. сол
1 жълтък за намазване
Настъргана кора от 1 лимон
За ореховата плънка
400 г орехови ядки
400 мл прясно мляко
200 г захар
100 г бишкоти (бисквити)
1 ванилия

Начин на приготвяне
• Маята се слага да шупне със затопленото прясно мляко, 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно
• Брашното се пресява със солта, прави се кладенче, сипва се шупналата мая, жълтъците, настърганата лимонова кора, разтопеното масло
• Замесва се меко еластично тесто, ако е необходимо се добавя още брашно за домесване
• Тестото се оставя на топло място, загънато с кърпа до удвояване на обема след което се премесва
• Ореховата плънка се приготвя като захарта се прибавя към млякото и се слага да заври. В подсладеното врящо мляко се сипват смлените орехови ядки, сместа се разбърква и дръпва от котлона
• Към сместа се прибавят натрошените бишкоти, ванилия и сместа се оставя да изстине
• Тестото се разделя на топчета, които се разточват като кръгли питки.
• Поставя се от ореховата плънка и се оформят кифлички
• Кифличките се подреждат в намазнена тава, като края на завитото тесто да остава отдолу
• Намазват се с разбит жълтък
• Пекат се на средна фурна, на 200 градуса, до готовност, докато станат златисти

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории