Колко калории съдържат различните видове хляб
Добави към моето меню
Колко калории съдържат различните видове хляб
Едва ли има някой, който да е успял съвсем да се ограничи в консумацията на хляб и тестени продукти. През лятото и когато спазваме диета за отслабваме хлябът намалява в храненето, но когато се застуди ни се иска нещо домашно приготвено от различните тестени закуски – баници, милинки, кифлички със сирене, бухти, тутманик, до домашно приготвени пити и хляб.
Дори да ги приготвяме с най-качественото брашно, което може да открием от лимец, ръж, това едва ли намалява калориите, които съдържат.
Най-често практиката е да вземем от магазина хляб, най-често Добруджа, и то този, който е на промоционална цена в момента. А какво съдържа този мек, пухкав хляб като технологични подобрители и от какво брашно е направен е болна тема. Без значение дали предпочитаме вкуса на пълнозърнестия или на белия хляб, консумирайки тестен продукт, неизбежно добавяме калории към хранителния си режим. Какъв обаче е броят им в някои от популярните видове хляб?
Бял хляб: 1 филийка = 95,6 cal.
Черен хляб: 1 филийка = 87,8 cal.
Многозърнест хляб: 1 филийка = 79,2 cal.
Пълнозърнест хлеб: 1 филийка = 78,3 cal.
Пита: 1 парче = 140,6 cal.
Чеснов хляб: 1 филийка = 155,1 cal.
Млечен хляб: 1 брой = 84 cal.
Хлябът има и полезни качества за здравето – с ниско съдържание на мазнини е и може да бъде засищаща съставка към всяко хранене. Богат е на желязо, тиамин, ниацин, фолиева киселина и рибофлавин (витамин В2).
За да може всеки да прецени кой е най-подходящият и здравословен хляб, трябва да се вземат предвид и някои други фактори. Пълнозърнестият хляб е хранителен в по-голяма степен, в сравнение с белия, тъй като е по-богат на фибри, на витамини B6 и Е, магнезий, фолиева киселина, цинк, мед и манган.
Белият хляб има по-висок гликемичен индекс и неговата консумация трябва да се ограничава, тъй като довежда до скок в нивата на кръвната захар, което предразполага развитието на инсулинова резистентност и диабет тип 2.
Много от видовете хляб съдържат семена и ядки, които са полезни за сърцето.
При избора на хляб трябва да се има предвид, че тъмният цвят или многозърнестите видове не гарантират, че продуктът е пълнозърнест. Важно е да се погледне състава му, преди да се закупи.
Трябва да се следи и хлябът да не съдържа захар и царевичен сироп или изкуствени подсладители, тъй като те могат да добавят допълнителни калории.