Последни Рецепти
Последни Статии

Колко калории съдържат различните видове хляб

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Колко калории съдържат различните видове хляб
Едва ли има някой, който да е успял съвсем да се ограничи в консумацията на хляб и тестени продукти. През лятото и когато спазваме диета за отслабваме хлябът намалява в храненето, но когато се застуди ни се иска нещо домашно приготвено от различните тестени закуски – баници, милинки, кифлички със сирене, бухти, тутманик, до домашно приготвени пити и хляб.
Дори да ги приготвяме с най-качественото брашно, което може да открием от лимец, ръж, това едва ли намалява калориите, които съдържат.
Най-често практиката е да вземем от магазина хляб, най-често Добруджа, и то този, който е на промоционална цена в момента. А какво съдържа този мек, пухкав хляб като технологични подобрители и от какво брашно е направен е болна тема. Без значение дали предпочитаме вкуса на пълнозърнестия или на белия хляб, консумирайки тестен продукт, неизбежно добавяме калории към хранителния си режим. Какъв обаче е броят им в някои от популярните видове хляб?

Бял хляб: 1 филийка = 95,6 cal.
Черен хляб: 1 филийка = 87,8 cal.
Многозърнест хляб: 1 филийка = 79,2 cal.
Пълнозърнест хлеб: 1 филийка = 78,3 cal.
Пита: 1 парче = 140,6 cal.
Чеснов хляб: 1 филийка = 155,1 cal.
Млечен хляб: 1 брой = 84 cal.

bread
Хлябът има и полезни качества за здравето – с ниско съдържание на мазнини е и може да бъде засищаща съставка към всяко хранене. Богат е на желязо, тиамин, ниацин, фолиева киселина и рибофлавин (витамин В2).
За да може всеки да прецени кой е най-подходящият и здравословен хляб, трябва да се вземат предвид и някои други фактори. Пълнозърнестият хляб е хранителен в по-голяма степен, в сравнение с белия, тъй като е по-богат на фибри, на витамини B6 и Е, магнезий, фолиева киселина, цинк, мед и манган.
Белият хляб има по-висок гликемичен индекс и неговата консумация трябва да се ограничава, тъй като довежда до скок в нивата на кръвната захар, което предразполага развитието на инсулинова резистентност и диабет тип 2.
Много от видовете хляб съдържат семена и ядки, които са полезни за сърцето.
При избора на хляб трябва да се има предвид, че тъмният цвят или многозърнестите видове не гарантират, че продуктът е пълнозърнест. Важно е да се погледне състава му, преди да се закупи.
Трябва да се следи и хлябът да не съдържа захар и царевичен сироп или изкуствени подсладители, тъй като те могат да добавят допълнителни калории.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории