Последни Рецепти
Последни Статии

Хляб от който ядеш, но не пълнееш

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни.

hleb kosmonavti
Хляб от който ядеш, но не пълнееш

Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес, храни и вино, който се провежда на 21 февруари 2018 в Пловдив.
“Направихме здравословен ръжен хляб в няколко варианта – с добавка на тиквено, слънчогледово, ленено, сусамено брашно. В него липсват ГМО, консерванти и оцветители”, разкри пред “24 часа” асистент Илиана Борисова. По думите й в този хляб има изключително ценната аминокиселина Омега-6, която се среща в рибите и предпазва от тумори. Засилва се и защитата на организма срещу бактерии и паразити.

Необходимо е обаче хлябът да се консумира продължително – близо година и половина, за да се получи антираковият ефект, твърдят учените от института.

hleb zyrneya
Хляб „Зърнея“ се отличава с висока биологична стойност
съдържа от 12,8 до 17,7% протеин, за разлика от ръжено-пшеничния хляб, произведен по традиционна технология. В него съдържанието на протеин е средно 8% протеин. Енергийната стойност на класическите ръжено-пшенични хлябове варира от 250 до 300 ксal на 100 г продукт. Енергийната стойност на новия продукт нараства до 400- 444 кса1 на 100 грама.
Хляб „Зърнея“ е с подобрен мастно-киселинен състав. При варианта с коноп и лен съдържанието на омега-3 мастните киселини нараства от 4,5 до 19 пъти в сравнение с ръжения хляб.

Те са използвали и нова технология за приготвянето на хляба, като при нея процесът се съкращава. Времето за изпичане се намалява на 50 минути, тъй като вложените продукти съдържат по-малко влага. В същото време трайността на получения продукт е увеличена на 4 дни. При традиционния хляб е 72 часа.

В Пловдив учените от Института по криобиология демонстрират и пълно меню за космонавти и алпинисти, което се състои от супа, основно и десерт. Субстанциите са изсушени по специален метод. Опаковката тежи едва 56 грама. Само 8 минути са необходими, за да се приготви ястието.
Друга разработка на института е безглутенова бира.

Институтът по криобиология и хранителни технологии , към Селскостопанска Академия , извършва фундаментални научни и научно-приложни изследвания в областта на криобиологията и лиофилизацията, разработва и внедрява лиофилизирани храни на различна основа, функционални фитопродукти за профилактично-лечебно хранене и за хранене при екстремални условия. Още през 70-те години на миналия век , България е третата страна след СССР и САЩ, която произвежда храна за космонавти.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории