Последни Рецепти
Последни Статии

Хляб по стара българска рецепта

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Хляб по стара българска рецепта
Богдан Богданов от Стара Загора бе обявен за „живо съкровище” на ЮНЕСКО заради умението си да прави хляб по стара българска рецепта.
Майсторът използва древен метод за приготвяне на хляба, като замесва брашно, изворна вода и жива мая. Според него, това умение на българина отдавна е изчезнало. С правенето на хляб Богдан се захванал преди няколко години, когато изоставил работата си на маркетингов специалист и се отдал на хобито си да прави хляб.

DIGITAL CAMERA

От сайта bread.bg вземахме рецептата. Продуктите са познати – брашно – пшенично и ръжено, сол, вода… Като набухващо средство в този хляб се използва дива мая или това са естествено съществуващите млечно-кисели бактерии в брашното и във водата (същите както в традиционното кисело мляко), подобряващи перисталтиката и възстановяващи типичната чревна флора. Когато човек се храни с такъв хляб той се чувства в отлично здраве.
Съдържание на ръжено-пшеничния хляб с дива мая е.
• пшенично брашно тип 500
• ръжено пълнозърнесто брашно тип 1850,
• сол
• вода
• любов

„Работилница за традиционен хляб „Топлата фурна“

Майсторът казва, че решил да прави хляб, след като разбрал, че традицията на домашно приготвения хляб почти изчезва от страната ни. Заинтересувал се как да я възстанови – изчел стотици страници книги, срещнал се с десетки хора, дори практикувал като хлебар във Франция.
За направата на хляба майсторът старателно подбира продуктите и сам прави маята. Казва, че ароматът, структурата и вкусът му са различни от останалите хлябове произведени в заводски условия. Хлябът на Богдан може да издържи близо месец, без да промени вкусовите си качества заради маята, която използва.
„Това са млечнокиселите бактерии, които съм захванал от чиста изворна вода с ръжено брашно, така се заквасва, така са го правили и нашите предци и се слага на топло място, а самите бактерии започват да се развиват вътре в тази смес и това се използва за приготвяне на хляба, а не дрожди както са промишлените методи”, разказа хлебарят.
Богдан Богданов произвежда по около 70 хляба на ден. Мечтата му е да намери стара пещ с огън, за да затвори цикъла за производство на хляб по древна рецепта. Заради умението си, старозагорският майстор е обявен за „живо съкровище” на ЮНЕСКО. Категоричен е, че призът го задължава да предава познания и умения на следващите поколения

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории