Холандски ябълков кекс
Добави към моето меню
Холандски ябълков кекс
Вкусен кекс с парченца ябълки и орехи, с хрупкава коричка. Лесен за приготвяне и много апетитен
Продукти
За поръската
40 г захар
80 г брано
1 ч.л. канела
65 г краве масло
Маслото се нарязва на ситно и се смесва с останалите продукти, докато се образуват трохи. Слага се в хладилника докато приготвяме кекса
За кекс:
100 г краве масло
200 г захар
2 яйца
200 мл кисело мляко (кефир)
1 ванилия
300 г брашно
1 ч.л. сода за хляб
½ ч.л. сол
4-5 ябълки, среден размер
1 ч.ч. орехови ядки
Начин на приготвяне
• Ябълките се нарязват на малки кубчета. Може да се поръсят с 2 с.л. ароматен алкохол (коняк)
• Ореховите ядки се запичат за кратко на сух тиган, за да пуснат аромат. След което се нарязват на ситно
• Кравето масло се разбива със захарта, след което се добавят едно по едно яйцата, ванилия и кисело мляко
• Брашното се пресява със солта и се добавя содата (може да ползвате и бакпулвер) и се добавя към разбитите яйца
• Добавят се нарязаните ябълки и орехи и се разбърква
• Сместа се слага във форма за терин (продълговата форма) застлана с хартия за печене. Отгоре равномерно се разпределя поръската
• Пече се на средна фурна на 170 градуса около час. Проверява се дали е изпечен когато клечка за зъби излиза суха.
Източник: http://white-plate.livejournal.com/55961.html