Последни Рецепти
Последни Статии

Страстна седмица

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Страстна седмица
седмицата, която започва в понеделник след Цветница и свършва на Светлата Неделя с възкресеннието на Христос

През цялата Страстна седмица е нужно строго да се спазва Великият пост. Най-добре е да се откажем от рецепти с месо, колбаси, риба, млечни произведения и яйца, както и от всякакви развлечения.

Велики понеделник започва с най-строг пост. Разрешено е да се яде само хляб, плодове и зеленчуци, а манастирският устав предвижда пълно въздържание от храна.

На Велики вторник, се допуска приемът на сурова храна без растително масло.

Във Великата сряда Юда предава Спасителя за 30 сребърника. В храната може да се употребява сурова храна без мазнина.

На Велики четвъртък започват основните приготовления за Възкресение Христово. Вярващите приготвят празничните рецепти – пекат козунаци, боядисват яйца…. Наричат този ден още Чист четвъртък, в този ден християните се стараят не само да изчистят душата си, но и тялото. Традиционно на масата се сервира хляб и осветена сол.

На Разпети петък, православната традиция повелява да си припомним страданията на Спасителя, неговата смърт и последвалото погребение. До изнасянето на вечерната служба в църквата на плащеницата, в която е било завито тялото му (представляваща изображение на лежащия в гроба Христос), миряните трябва да се въздържат от приемане на храна. Това е денят с най-строг пост през целия период на Великите пости.

На Велика събота е прието да се освещават козунаците и другата храна, приготвена за Възкресението Христово.

razpeti petyk

Страстната седмица символизира последните дни на Христос преминали в страдания и болка. Всеки ден се нарича “велик” и в църквите се извършват специални служби.

Велики понеделник е денят, в който Христос влиза в Йерусалимския храм, който е пълен с търговци, разгневява се и ги пропъжда, защото храмът е място за молитви, а не за търговия. В този ден се размишлява над образа на безплодната смокиня, символ на човешката душа. която не познава молитвата и разкаянието.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. Разказва притчата за десетте мъдри девици и притчата за талантите. В този ден той изрича пророчества за съдбата на Йерусалим.

Велика сряда е денят, в който се състои Тайната вечеря на Христос с Апостолите, на която той им казва, че един от тях ще го предаде. И наистина същата вечер Юда го предава.

На Велики четвъртък или Възпоминание на Тайната вечеря, деня в който се произнася смъртната присъда на Божия син.

Велики петък, Разпети Петък е денят на Христовите страдания. Денят, в който той смирено приема смъртта, за да изкупи греховете на цялото човечество.

На Велика събота майката на Исус, Света Богородица го оплаква заедно с няколко жени, носещи миро. Исус е погребан, а гроба му запечатан и пред него е поставена стража.

holy-week

В неделя на Великден Христос възкръснал, за да върне надеждата у хората.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории