Последни Рецепти
Последни Статии

Великденски козуначета

Добавено в Българска кухня, Хляб, питки

Добави към моето меню

Великденски козуначета
рецепта за красиви и вкусни мини козуначета за Великден, проверена рецепта
получават се около 30 мини козуначета

velikden-kifli

5 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ванилии
настърганата кора на 2 портокола
2 ванилии
500 мл прясно мляко
1 пакетче мая
брашно около 1,5 кг
1 ч.ч. олио

1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. орехи, нарязани на ситно

за кръстчетата
8 с.л. брашно
около 5 с.л. вода

* В хладкото мляко се разтваря маята, прибявят се няколко с.л. брашно и щипка захар и се оставя да шупне маята;
* Брашното се пресява в купа. Добавят се шупналата мая, настърганата портокалова кора, яйцата, без един жълтък, който се оставя за намазане, захарта и се замесва меко еластично тесто;
* Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Добавят се стафидите и нарязаните орехи и олиото, докато тестото поеме мазнината и орехите и стафидите се разпределят равномерно;
* Загъва се с мека кърпа и се оставя така около един час или докати удвои обема си. Премесва се и се разделя на топки, големи колкото яйце;
* Поставят се във форми за мъфини или се подреждат на разстояние една от друга в тава;
* От брашното и водата се забърква плътно тесто, което се разточва на тънки фитили и се нанася като кръст върху козуначетата;
* Оставят се още около 40 мин да втасат;
* Пекат се на средна фурна на 190 градуса до готовност.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории