Последни Рецепти
Последни Статии

Пчелен мед

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Пчелен мед

“Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора.” (Айнщайн)

Хапвайте мед вместо захар, билков чай с мед едно добро начало на деня

honey-1
Ако изпитвате глад за сладко, по-добре хапнете лъжичка мед вместо бонбони, вафли, шоколад, защото продуктите от рафинирана захар са източник на безполезни калории, а медът представлява букет от необходими за организма вещества.
Още в древността са боготворяли пчелния мед като “дар от небето” и “еликсир на младостта”. В древността приготвяли питиета от мед, ароматизирани с билки
А Авицена го препоръчвал като средство за удължаване на живота.
Днес е доказано, че медът представлява концентрирана, пълноценна храна наситена с жизненоважни вещества – витамини, ензими, хормони. От витамините в най-големи количества са: К, С, Е и провитамин А.
Съдържа още органични киселини (ябълчена, лимонена, винена и др.), фитонциди, багрилни, етерични и ароматни вещества.
Медът е изключително богат на микроелементи – фосфор, желязо, магнезий, калций и пр. Поради голямото си разнообразие и лесна усвоимост те влизат в основата на много биохимични процеси и участват в нормалната дейност на всички системи.
Въглехидратите в пчелния мед са главно монозахариди – фруктоза и глюкоза.
Има и в малки количества белтъчни вещества, които идват от жлезистата секреция на пчелите.
Пчелните протеини се отличават с висока хранителна и лечебна стойност. Поради всичко това медът е изключително полезен за растежа на клетките и особено за укрепване на имунната система у човека.
Той е готова храна, която непосредствено преминава в кръвта.
Усвоява се най-бързо в първите 15 минути от приемането й, като се включва в жизнените процеси на клетките.

Медьт не обременява храносмилателната система, а улеснява храносмилането, активира движението на червата и нормализира стомашно-чревната секреция.

За да се запазят полезните свойства на пчелния мед не бива да се подлага на термична обработка, защото над 60Â°С се унищожават неговите ценни съставки.

honey-2

Медът повлиява благоприятно лечението на редица болести. Отличава се с антибактериални и противовъзпалителни свойства.
Действа още отхрачващо, кардиотонично, невротонично, успокояващо и общо възстановително.
Повишава защитните сили на организма и е разумно да се консумира при опасност от простуди, респираторни и други инфекции.
В такива случаи медът трябва да се приема на малки порции, по кафена лъжичка, и да се задържа в устата колкото е възможно по-дълго.
Редица изследвания показват, че по този начин чувствително намаляват болестотворните микроби в устата и гърлото.
Ако пък пчелният продукт се използва като отхрачващо лекарство, най-добре е да се комбинира с билов чай.

Пчелния мед трябва да се дозира.
На възрастните се препоръчва количество до 100 гр, а на децата – 30-50 гр мед дневно.
При децата количеството на пчелния продукт за един ден се изчислява в грамове, като телесното тегло на детето в килограми се умножи по 2. Нормата за възрастните хора е от 60 до 100 г на ден разпределени на няколко приема. Лечебната дневна доза може да варира в зависимост от състоянието на всеки конкретен пациент.

Болните от диабет не бива да консумират пчелен мед.
Също и хората с наднормено тегло, както и алергичните към пчелния мед.

Българската народна медицина препоръчва изгаряния на кожата да се лекуват със сладък мехлем, приготвен от чист пчелен мед, пречистена (изварена) свинска мас и медицинска дъвка. Консултацията с дерматолог е задължителна. Лекарски съвет изисква и терапията с други пчелни продукти.

Пчелното млечице
представлява секрет от горночелюстните жлези на “пчелите кърмачки”. В този продукт присъстват всички вещества, необходими за изграждане на живия организъм. Препоръчва се при изтощение от различен характер (нервно, сексуално, след тежка болест и пр.). Забавя образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане. Ефектът е очевиден при леки форми на хипертония. Разумно е да се приема в мрачни и студени дни, защото повлиява благоприятно обменните процеси и храненето на тъканите, ободрява тялото и психиката.

Прополис (пчелният клей)
се отличава с широк антимикробен ефект. Проявява антибиотично действие, но за разлика от медикаментите с подобен ефект не убива полезната микрофлора в червата и не води до дисбактериоза, дори ако се приема продължително. Лечебната практика показва, че към прополиса са чувствителни дори болестните микроорганизми, устойчиви на обичайните антибиотици. Освен това този продукт стимулира защитните сили на организма, има възстановително действие, особено върху епителната, костната и нервната тъкан. Употребява се и заради своя противоболков и крьвоспиращ ефект. Тези свойства на прополиса го правят изключително полезен при лечение на язви, рани и изгаряния, на гнойни процеси и възпалителни заболявания.

Пчелен прашец
отделно или в комбинация с мед, е целебен при заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит и язвена болест). Има способността да нормализира състоянието на стомашната флора и да регулира чревната перисталтика (движението на червата). Нормализира също обмяната на веществата и дейността на кръвотворните органи.

Пчелна отрова
се използва само за лечение. Тя има подчертано невротично и противовъзпалително действие. С нея се постигат благоприятни терапевтични резултати при редица заболявания: възпалителни и дегенеративни ставни увреждания (артрити и артрози), нарушения в периферната нервна система (радикулити, ишиас и пр.). Прилагането на отровата при тромбофлебит и други съдови нарушения се дължи на противовъзпалителното и противосъсирващото й действие. Приета в терапевтични дози, пчелната отрова не води до странични явления и не уврежда организма. Не е подходяща обаче за хората, склонни към алергични реакции. За приложението на пчелните продукти, които са не само храна със силна биологична активност, но и мощни лекарства, е създадена отделна наука – апитерапия.

Инхалации с мед
Медът потиска развитието на причинителите на гнойни процеси при заболявания на дихателните пътища – различни видове стафилококи, причинителя на пневмонията и др. При простудни заболявания широко разпространено е приемането на мед с топло мляко, със сок от лимон, с топъл чай. При катари на горните дихателни пътища се препоръчват парни инхалации с мед -това е осъществимо и в домашни условия: за парен инхилатор се приспособява чайник, в шийката на който се вкарва гумена тръбичка, съединена в другия край със стъклена или пластмасова фуния.
В чайника се поставят около 100 мл вода и след завирането й се прибавят 2 кафейни чашки мед. При умерено врене на течността в затворения чайник болният вдишва излизащите през фунията пари в продължение на 15-20 минути. Тези инхалации се правят и при фарингити, ларингити, синузити.

Експериментално е доказано, че вътрешното приемане на мед води до нормализиране на чревната перисталтика и отстраняване на запека.
Медът влияе върху секрецията и моториката на червата и стомаха, регулира двигателната активност на стомашно-чревния канал, предпазва от задържане на храна и фекални маси.
Сутрин на гладно се приемат 1-2 с. л. мед и се изпива чаша топла вода. Така се осигуряват профилактика и лечебен ефект при хроничен запек, а успоредно с това се осигурява и профилактика срещу рак на дебелото черво.

Пчелният мед подобрява общото състояние на организъма.
Всекидневната консумация на мед за един по-продължителен срок – 20-30 дни, води до подобряване на организма – намалява холестерина, повишава количеството на червените кръвни клетки и др.
Неговото приемане подобрява усвояването на хранителните вещества, което е особено важно при диетичното хранене. По-бързото усвояване на храната с добавения мед, високата калоричност и лесно резорбиращите се монозахариди и органични киселини от меда го правят предпочитана храна при отпадналост и през период на възстановяване след боледуване.

honey
Съвременната медицина е установила, че медът може да се използва самостоятелно или като помощно средство при лечение на редица заболявания като гастрит, стомашна и дуоденална язва, заболявания на горните и долните дихателни пътища.заболявания на сърдечносъдовата система, гинекологични заболявания и др.

При безсъние
1 с.л. мед се консумира 30-40 минути преди лягане;

При проблеми със стомаха и червата
При язвени болки и гастрит с повишена киселинност пчелен мед се приема на гладен стомах (два часа и половина преди хранене или три часа след него), като се разтворят 30-35 г в чаша топла, преварена вода. За да се избегнат киселините, медът може да се приема с мляко. На тези, които имат понижена киселинност, се препоръчва да приемат меда 5-10 минути преди хранене.

При сърдечно-съдови заболявания
При исхемична болест на сърцето, миокардит, нарушение на сърдечния ритъм, хипертония най-удачно е да се консумира горски мед, а също и мед с глог, мента или лавандула.
Дневната доза е от 50 до 90 г, разпределена на 3 до 5 приема за деня. Необходимо е да се приема по този начин в течение на 1-2 месеца, като най-добре е другите сладки храни да бъдат изключени от хранителния режим.
Преимуществото на пчелните продукти пред лекарствените се състои в това, че медът е способен да нормализира кръвното налягане – повишава ниското и понижава високото.

Маски и масажи с мед
При масажите и маските се получава двоен ефект – медът изтегля токсините от организма, а витамините, микроелементите и другите полезни вещества, които той съдържа, попадат в него. Затова резултатът от такива козметични процедури е здрава и еластична кожа. Освен това, медът се прилага ефективно за корекции на фигурата и за лечение на целулита, но тези процедури най-добре да бъдат правени при специалист. В домашни условия може да се приготви лесно маска за лице: на предварително почистената кожа на лицето се нанася мед, държи се 20 минути и се измива с топла вода.

При простуда
При кашлица и настинка е необходимо медът да се подържи няколко минути в устата и после да се преглътне. Също така може да се намажат с мед гърба и гърдите и болният да се завие добре, за да се изпоти. Или да смесите пчелен мед с 1 лимон нарязан на ситно.

За стройна фигура
Медът потиска апетита. Ако ви мъчи чувство на глад, изяжте 1 ч.л. мед – така ще уталожите глада и ще дадете на организма голямо количество витамини и други полезни вещества.

ползвани са zdrave.bg; standartnews.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории