Последни Рецепти
Последни Статии

Нектарини

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Нектарини
Името им идва от гръцката дума “нектар”

Нектарината е любимия ми летен плод, ако ябълката е плод на цялата година, то нектарините са свежестта на лятото. Нектарините са отделен плод, а не са “гола” праскова. Членове са на едно семейство, заедно с прасковите, черешите и кайсиите. Вкусът им е подобен на прасковата, но по-богат и основното предимство – няма го онзи досаден мъх на прасковите:)

nektarini-1

Как да избираме нектарини?
Търсете плодове с кремаво жълт фон. Избягвайте срязани или натъртени плодове. Пурпурната червенина не е признак на зрялост, а просто е характерна за някои видове. Узрелите нектарини поддават на лек натиск и не са толкова меки, колкото узрелите праскови.

Как да съхраняваме нектарини
За да узреят, сложете нектарините в хартиена кесия и ги дръжте на стайна температура. Проверявайте ги ежедневно. След като узреят, съхранявайте ги в хладилник няколко дни.

Какво да приготвим с нектарини?
* Използвайте нектарините за приготвяне на десерти и плодови салати.
* Добавяйте ги към зърнени закуски.
* Когато печете на скара свинско или пиле, добавете и нектарина, срязана на половина.
* За да не потъмнеят, след като ги срежете, наръсете ги с малко лимонов сок.

Летните плодове, като праскови и нектарини, често се берат по-твърди, за да издържат транспортирането. Въпреки че са твърди, те са узрели, което означава, че захарното съдържание е напълно достигнато. Плодът ще продължи да зрее, но това просто ще го направи по-мек.

Хранителна информация за нектарините
* Без натрий или холестерол
* С ниско съдържание на мазнини
* Добър източник на растителни влакна и витамин С
* С високо съдържание на витамин А

nektarini-2

Любими рецепти с нектарини
Всички рецепти с праскови могат да се приготвят и с нектарини

29082005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории