Последни Рецепти
Последни Статии

Чуфа

Добавено в Аламинути, Испанска кухня

Добави към моето меню

Оршад, тигрови ядки, чуфа или чуфи
Cyperus esculentus
Суперхрана от палеолита, която е добре позната в Испания

Прилича на ядка, но не е. Това е грудката на растението чуфа, известно и като земен бадем заради нежния вкус, близък до лешника и бадема. Чуфа произхожда от Африка и преди 2 млн. години съставлява основна част от диетата на праисторическите хора.

chufa 1

Сега се култивира основно в Испания и Южна Африка и се разпространява по целия свят.
Чуфа е търсена заради отличните си хранителни качества със съдържание на мазнини и пребиотични фибри, на витамините С и Е, на минералите фосфор, калций, магнезий, калий, цинк, желязо и омега 9 киселина.
Консумацията й се препоръчва при язва, гастрит или анемия, за понижаване на високите нива на лошия холестерол, за борба със свободните радикали, за чревно здраве.

Орчата
Да това е ядково мляко. Традиционно в Испания, в област Валенсия. Историята му се губи във вековете, вероятно започва да се приготвя през периода на мюсюлманското присъствие в района (VIII—XIII век). Приготвят напитка орчата от чуфа е подходяща за вегани или за хора с хранителна непоносимост към млечни продукти. Продава се и у нас.

chufa

Една напитка за лятото (и не само) от Испания – moia horchata – приготвя се и на вкус е като бадемово мляко.
Орчата
(на испански horchata, на каталан orxata) — името на напитка приготвена от смлени бадеми, лешници, ориз или корени чуфа. Може да се поднесе с кубчета лед

Продукти:
200 г чуфа (накиснати от предната вечер)
40 г мед или агаве сироп, на вкус
1 ч.л. цейлонска канела
800 мл вода
1 п. ванилия
Начин на приготвяне:
* Чуфите се накисват с вода поне за 12 часа. След това с водата се смилат на силен блендер (тип Nutribullet)
* Прецежда се през тензух/марля/фина цедка и се добавят останалите съставки
Консумира се охладено или с лед

Пулпата от ядките при приготвянето на ядковото мляко може да се използва за приготвяне на сладкиш.

Кекс с чуфа
5 яйца
200 гр. захар или кокосова/тръстикова захар или друг подсладител
75 мл олио
100 мл. ядково мляко (орчата)
200 г брашно (измервате пулпата от чуфата и добавяте още брашно)
10 гр. бакпулвер/сода за хляб
1 п. ванилия
орехи и сушени плодове (по желание се добавят)
1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
* Всички продукти се смесват и бърка в една купа с миксер
* Пече се на предварително загрята фурна 180 градуса 45 мин. до готовност

Има една красива легенда, според която кралят на Арагон, когато за първи път опитал оршад във Валенсия , попитал какво е това. Девойката, която му поднесла напитката отговорила “Мляко от чуфа”(llet de xufa). А кралят възкликнал: “Açò no és llet, açò és OR, XATA!» (Това не е мляко, това е злато, красавице!) Името на напитката може би идва от тук.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории