Последни Рецепти
Последни Статии

Твоята храна

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

– Над милиард тона храна се изхвърлят годишно в света, докато същевременно един на всеки десет души гладува.
– 100 милиона тона храна се изхвърлят в Европа годишно, като 53% от това количество излизат от домакинствата.
– Установено е, че една трета от произведената храна се разхищава – в процеса на производството, транспорта, съхранението и при консумацията.

„Твоята храна“ е нов европейски проект, в който са включени 6 източноевропейски страни – България, Литва, Латвия, Естония, Румъния и Хърватска. Фондация „Биоселена“ се включва в проектa, който си поставя за цел да достигне до 2 милиона граждани на ЕС. Ръководител на проекта е Росен Василев.
Целта е да се намалят разхищенията на храна.

zelenchuci-bot-4-600x450

По голямата част от тези разхищения се падат на домакинствата. За това по линия на проекта ще бъдат организирани лекции, беседи, дори курсове, в които ще ни учат на безотпадно готвене.

Най-много храна се разхищава храна в едночленните домакинства, в семействата с едно-две деца и в семействата с по-високи доходи в големите градове.

Често не осъзнаваме колко храна се губи, колко храна изхвърляме. Колко големи са тези загуби. Икономическата стойност в рамките на годината е голяма, но те имат също социална и екологична цена.
Ключът към проблема е в по-доброто планиране.
Планиране на списъци на храна за пазаруване. Да не ходим на пазар и в хранителен магазин гладни. На създаване на седмично меню. На приготвяне на повече вкусна домашна храна. Правилно съхранение на продуктите у дома, за да бъдат по-трайни, по-дълго време да запазят полезните си качества и да изглеждат апетитни.

Една от предпоставките за епидемията от наднормено тегло и затлъстяване е, че храната е достъпна 24/7. Различни реклами и промоции ни провокират да купуваме все повече храна, която не винаги може да изяден и тя се оказва в коша за боклук.

Ние сме се отдалечили от процеса на производството на храна и не оценяваме нейната стойност.

Затова и проектът ще ни насочи към производство на макар и малки количества зеленчуци и подправки, дори на балкона, т.н. градско земеделие.

„Начините да спестим това изхвърляне и разхищение на храна започват още от пазаруването, от това да си правим по-добре сметка какво имаме в къщи, от какво имаме нужда и в какви количества, за да не се презапасяваме, да не прекаляваме, да не се поддаваме и на тези промоции, които много често ни призовават да купим повече и повече продукти.“

Друга част от съветите са насочени към съхранението на продуктите – например в различните температурни зони на хладилника. „Много често наблюдавам това, че хората не осъзнават това, че датата на срока на годност обикновено не е задължителна, не значи да изхвърлим продукта на следващия ден и че той не е годен за консумация.“ разказва Росен Василев в ефира на БНР.

Много продукти могат да бъдат използвани и след отпечатаната дата „най-добър до“. „Има продукти, означени с „годен до“ или „използвай до“ дадена дата – при тях наистина след нея не бива да се употребяват.”

Една от инициативите по проекта е да бъдат поканени на обучения шеф готвачи, които да демонстрират как се готви по-природосъобразно, по-безотпадно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории