Последни Рецепти
Последни Статии

Хормони, които влияят на теглото

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хормони, които влияят на теглото
Кортизол, грелин, лептин и други врагове на отслабването

Наднормено тегло е прието да се обяснява с преяждане и липсата на достатъчно физическо натоварване. Но човешкият организъм е сложна система и не винаги може да се ограничим с прости истини. Понякога може да помогне анализ на кръвта и консултация с лекар. Да видим какво може да пречи на отслабването на хормонално ниво, кои хормони влияят на теглото и как може да им повлияем.

dieta metyr vilica

Адипонектин
Адипонектин (Adiponectin) – Основната му функция е да увеличава способността на мускулите да използват въглехидратите като източници на енергия. Този хормон оказва влияние върху по-бързата обмяна на веществата и скоростта, с която тялото разгражда мазнините. Отговорен е и за потискането на неконтролируемия глад за сладки храни. Един от най-добрите начини за повишаване на нивата на адипонектин е чрез отделянето на повече време за движение през целия ден, а не само по време на тренировки. Друга начин е чрез храната – частично заменяне на въглехидратите с полезните мононенаситени мазнини от авокадото или маслините. Редовно включвайте в менюто си тиква, спанака и зеле.

Грелин
Грелин е известен още и като хормон на глада. Ако нивото му е високо, трудно ще се наситим когато се храним. Той подава сигнали към мозъка, които ни карат да искаме да изядем още нещо, ако може да е по-сладко, по-мазно това се случва обикновено вечер, най-лошото време, когато може да навредим на фигурата си. Последни изследвания показват, че нивото на грелин влияе непосредствено на съня – дори малко недоспиване може да доведе до повишаване на нивото на грелин. Затова препоръката е спете 7-8 часа и не се увличайте с кафето, защото и то влияе на нивото на грелин. Как може да се намали нивото на грелин чрез храната – ако закуската е богата на белтъчини, правете си омлет от 2 яйца, зеленчуци и сирене два пъти в седмицата, например.
Други изследвания показват, че дори 12 месеца да сме на диета и да приемаме по-малко калории, нивото на грелин в организма може да остане високо, което означава, че организмът трудно се адаптира към намалените количества храна и ще изпитвате чувство на глад. Затова и поддържането на намеленото тегло се оказва по-трудно от самото първоначално смъкване на теглото. Активните тренировки намаляват нивото на грелин, което помага при топене на подкожни мазнини и поддържане на теглото в здравословни граници.

Лептин
Най-добрият приятел на грелина е лептинът, хормонът, който отговаря за апетита.
Лептин се синтезира единствено и само от мастните клетки в човешкото тяло. Лептинът си взаимодейства с мозъка, за да накара тялото да се храни по-малко и да гори повече калории. С колкото по-големи количества телесни мазнини разполагате, колкото повече лептин ще произвеждат вашите клетки. Въпреки това, прекалено многото телесни мазнини водят до състояние, известно като “лептинова резистентност”, при която в тялото започват да се отделят неизползваемо високи нива на лептин. Когато това се случи, мозъкът става напълно „глух“ за сигналите на лептина и така той не може да нареди да тялото да спре да се храни, тъй като не усеща чувството за ситост.
Намаляването на нивото на лептин провокира към преяждане.
За да повишим нивото на лептин и да отслабнем по-лесно следвайте това правило: редовно включвайте в менюто си продукти богати на ненаситени мастни киселини омега 3, т.е. мазна риба – сьомга, скумрия, сардина… както и плодове и зеленчуци богати на антиоксиданти, по възможност и горски плодове, боровинки, къпини, касис. Качественият сън и наспиването също спомагат за намаляване на нивото на лептин.
Загубата на наднормено тегло също подобрява лептиновата чувствителност.

Инсулин
Ако имате наднормено тегло има вероятност да се дължи на дисбаланс на инсулина и да се изразява в повишено ниво на глюкозата в кръвта. Това не е 100% признак за диабет, но е знак затова, че вашият организъм се нуждае от помощ за преработка на захарта, в противен случай тя ще се превърне в мазнина.
Инсулинът участва в някои от най-важните процеси в човешкото тяло. Той е необходим при възстановяване на тялото след физически натоварвания. Инсулинът е отговорен за поддържане на оптималните нива на кръвна захар в организма. Когато обаче приемът на въглехидрати е висок, инсулинът се покачва и това води до потискане на разграждането на мазнините и се стимулира складирането на подкожна мазнина.
За да контролирате нивото на инсулин въглехидрати за деня е добре да постъпват от плодове и зеленчуци и да намалите бързите въглехидрати, което означава по-малко зърнени и нишестени храни.
Тук може да ви помогне ябълков оцет – достатъчно е да изпивате по една лъжичка преди хранене. Ябълков оцет може да си приготвите и сами по тази рецепта.

Глюкагон
Глюкагонът е един от трите основни хормона произвеждани от задстомашната жлеза и е пряко свързан с обмяната на въглехидратите в организма. Той способства за разграждането на гликогена вчерния дроб и по този начин повишава нивото на кръвната захар, в което се изразява противоположността му с инсулина — единствения хормон в организма, който намалява нивото на кръвната захар.
За стимулиране на производството на глюкагон включвайте в храненето си редовно богати на протеини и бедни на въглехидрати храни.

Кортизол
Нашето тяло изработва кортизол като отговор на стрес – това е добре в ситуации, когато не ни грози опасност. Но постоянният стрес в който живеят жителите на големия град вреди сериозно не само на психиката ни, но и на фигурата.
При високи нива на кортизол – той подпомага натрупването на мазнини.
Тогава изпитваме потребност за нещо сладко и се намалява мускулния тонус. А колкото по-малко мускули толкова по-нисък метаболизъм. Освен това продължителният стрес води до депресия, а това състояние не е влияе на това да се чувстваме в тонус или да отслабваме.
За да излезем от този омагьосан кръг може да намали употребата на кафе и да отделяме време поне за минимално физическо натоварване. Дори 30 минутна разходка всеки ден може да повлияе благоприятно на нашето самочувствие и съществено да намали нивото на хормона на стреса. Дихателните упражнения също помагат много. Опитайте!

Естроген
На въпроса кой хормон влияе на жените, най-често отговорът е естроген. И действително е така. но превишаването на нивото на естроген води до наднормени килограми, намалено сексуално влечение, до чести мигрени, депресия, тежък ПМС и дори може да стане причина за нарушаване на работата на репродуктивната система за да държим под контрол нивото на естроген трябва да се откажем от fast food храните и да се придържаме към правилно и балансирано хранене, в което да бъдат включени зеле, спанак, цитрусови плодове, зелен чай и кафяв ориз.

Тестостерон
Хормоните, които влияят на теглото, не е само естроген, не малка роля играе и тестостерона. Ако неговото ниво е ниско срещаме същите проблеми като при ниско ниво на дамския хормон – апатия, намалено либидо, забавен метаболизъм. Ако вашият лекар не ви назначи лечение с което да държие под контрол този мъжки хормон ще ви могант продукти като соя, маслини, зехтин, ленено масло,авокадо, редовни занимания със спорт и пълноценна почивка

diet fruit giri pix

Адреналин
Адреналинът ускорява изгарянето на мазнините и тяхното преобразуване в енергия за тялото, повишава въглехидратната обмяна и кръвната захар, забавя перисталтиката на червата . Този хормон се явява още и като един от най-ефикасните средства за потискане на апетита. Редовните упражнения са средство за постигане на засилено синтезиране на адреналин от тялото, като най-добри резултати в това отношение се постигат „интервални“ тренировки.

Панкреозимин (Холецистокинин)
Това е хормон, който се отделя от клетките, намиращи се в червата, всеки път, когато ядете протеини или мазнини. Веднъж синтезиран не се задържа за дълго в червата, а се свързва с нервната система, за й „внуши“ чувството за ситост и едновременно с това да забави скоростта, с която работи храносмилателната система. Крайният резултат от този процес е, че човек се усеща сит за значително по-дълги периоди от време. Влия се благоприятно от консумацията на протеини и полезни мазнини, за да усилите неговото въздействие, включвайте в храненето си например ядки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории