Последни Рецепти
Последни Статии

Шоколадът подмладява кожата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Създадоха шоколад, който подмладява
Шоколадът може да бъде не само удоволствие и наслада, но и да подмладява, твърдят учени от университета в Кеймбридж. Те са сътворили шоколад, който е способен да преустанови стареенето на кожата. Кулинарно-козметичната иновация ще бъде представена на конференцията Global Food Innovation Summit, която ще се състои в Лондон през март 2016 г..

kakao8

Шоколадът има положителен ефект за забавяне процесите на стареене. Според изследователите научното им откритие превръща сладкото изкушение в ценен антиейджинг продукт. Технологията увеличава усвояването на какаови флаваноли, които се съдържат в черния шоколада. Те подпомагат здравето на кожата и активират защитните й функции, което е от полза за забавяне процеса на стареене.
За целите на изследването учените обогатяват съдържанието на шоколад със съставката Coco-Lycosome. Това повишава ефекта на какаовите флаваноли до 20 пъти, в сравнение с немодифицирания шоколад. Новата технология не оказва влияние върху вкуса или текстурата на шоколада, а добавената съставка е безопасна и одобрена от хранително-вкусовата промишленост.

Друго изследване на британски учени също установи, че консумацията на няколко парченца натурален шоколад всеки ден забавя процеса на стареене и предпазва от появата на бръчки.
В продължение на три месеца група доброволци консумират ежедневно натурален шоколад, друга – обикновен млечен. Резултатите от изследването показват, че кожата на участниците от първата група се справя по-добре с вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

shokolad kakao

Според експертите черният шоколад намалява и риска от развитие на рак на кожата.
Полезните свойства на натуралния шоколад се дължат на високото съдържание на антиоксиданти, смятат учените. Колкото по-висок е процентът на какао в блокчето, толкова по-силен е терапевтичният му ефект.

Еврокомисията разреши на швейцарския производител на елитен шоколад „Barry Callebaut” да рекламира своя продукт като средство за лечение на кръвоносните съдове.
Черен шоколад помага при сърдечно съдови заболявания

Черният шоколад е известен с антиоксидантно действие заради голямото количество полезни вещества – полифеноли, които се съдържат в какаото, както и естественият антиоксидант, астаксантин. Тези вещества ефективно забавят процесите на стареене на кожата, но учените са успели да им придадат още по-мощно действие чрез специално разработена от тях рецепта, която засега е строго пазена тайна.
Подмладяващият шоколад вече е преминал и клинични изпитания, а данните от тях са изумителни. Доброволци на възраст в диапазона 50-60 години, употребявали определена от изследователите доза шоколад всеки ден. Накрая били изследвани с биомаркери, които установили категорично, че при всички тях състоянието на кожата е като при 20-30 годишни. Ефектът се дължи на увеличената чрез приема на шоколада концентрация на антиоксиданти в организма и засиленият приток на кръв в кожата като едно от полезните следствия на сладката терапия.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории