Великденски кифлички
Добави към моето меню
Англисйки великденски кифлички
Hot Cross Buns
рецепта за празнична закуска за Великденските празници
за закваската:
1 ч.л. захар
1 пакетче мая (42 гр)
100 гр бяло брашно
200 мл хладко прясно мляко
за тестото:
650 гр пресято бяло брашно
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
настърганата кора на 1 портокал (или лимон)
50 гр краве масло
50 гр пудра захар
200 гр микс захаросани сушени плодове – стафиди, кайсия …
2 яйца
за кръстчетата:
2 с.л. брашно
1 с.л. студена вода
глазура:
кората на 1 портокал
50 гр захар
* Смесете брашното, захарта, маята, млякото и разбъркайте докато се получи гъста каша. Покрийте с кърпа и оставете за около 30 нинути да втаса, да шупне.
* Пресейте останалото брашно заедно с канелата, смялното индийско орехче и поставете в голяма купа.
* Добавете настърганата портокалова кора (лимонова), ситно нарязаните сушени плодове и захарта.
* Направете кладенче в средата на брашното и изсипете шупналата мая.
* Замесете меко тесто като добавяте постепено разтопеното краве масло. След това добре омесете. Тестото трябва да почне да образува шупли, тогава е готово.
* Разделете тестото на 16 или 24 равни части и ги оформете на топки. Покрийте ги с кърпа (или с домакинско фолио) и ги оставете да втасат около час, докато удвоят обема си.
* За да направите кръстовете върху кифличките смесете 2 с.л. брашно и 2 с.л. вода и от полученото тесто оформете шнурчета от които да направите кръстове върху питките. Може и да разрежете с остър нож на кръст втасалите кифлички и в тях да поставите шнурчетата от тесто.
* Изпечете ги в предварително загрята фурна на 200 градуса окло 20 – 25 минути, докато бухнат и станаст златисто препечени.
* За глазурата настържете портокаловата кора на ситно ренде и я изварете в 2 води. От изварената портокалова кора, 3 с.л. вода и 50 гр захар сварете захарен сироп и с него намажета кифличките.
Идея: Тези кифлички могат да бъдат и закуска за събота сутрин, защото можете да замесете тестото и да поставите кифличките да втасват през нощта в хладилника.
Приготвени за закуска по Великденските празници те са приятна изненада заради аромата на канела и интересната празнична форма.
Еднакво добре се съчетават поднесени с прясно мляко, кафе или чай.
3.04.2007