Последни Рецепти
Последни Статии

Antiaging или забавяне на стареенето

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни противоракови храни
Вчера писах за празниците през май и Книга за теб! след което реших да потърся книги, които да купя за мен, за децата и за майка ми. И открих тази книга на проф. Мермерски. Преди известно време майка ми беше поръчала да й купя друга негова книга “Българска енциклопедия на народната медицина и здравето” и автора ми беше познат.

В книгата пише, че за да запазим здравето и младежката си жизненост до дълбока старост трябва да се храним здравословно.
Защото 70 % от населението на света умира от преждевременна смърт следствие на нерационално, нередовно и престъпно отношение към храната и начина си на хранене.

Това е рецептата на проф. Мермерски за здравословна закуска

mermerski

Въпроси и отговори на проф. Мермерски:

– Достъпно ли е за българина антиейджинг храненето?
– Разполагаме с всичко необходимо. Има около 250-300 вида лечебни храни, от които в България нямаме само бананите и цитрусовите плодове.
Хората купуват лекарства и хранителни добавки. Не знаят, че вътрешното състояние на организма има външен израз.
Ако консумирате по 2-3 настъргани моркова дневно с малко олио, защото витамините Е и А са мастноразтворими, тогава и косата, и кожата, и очите Ви ще бъдат красиви.

– Голямата част от храните ни обаче не са екологично чисти. Как се отразява това на ефекта от храни, които иначе са лечебни?
– Не трябва да се абсолютизира. Не може да получите напълно екологично чисти храни, защото ако имате гъгрица в житото, тя е отровна и ще ви съсипе стомаха. Следователно, не може да не използвате някакъв химичен препарат. Трябва да се търси равновесието.
Баща ми – селски даскал – казваше: “Сине, всяка крайност е лоша”.
Ние изядохме фъстъците на Судан и на Корея, в които има афлатоксини, стотици пъти по-отровни от редица химични съединения. Те причиняват рак на бъбреците, на черния дроб, на отделителната система и т. н. Изядохме 20-годишно месо от Ирландия. Представяте или си какви канцерогени има в него? Важно е да имаме контролиращ орган, който да не допуска подобни неща.

– Може ли лечебните храни да компенсират вредното въздействие на средата, в която живеем?
– Ще дам един пример. Руският професор Борис Токин отива в Азербайджан. Вижда как пелмените се правят, докосват ги с мръсни ръце, но хората не се заразяват с различни болести. Установява, че това е заради лука и чесъна.
Той прави следния експеримент: счуква чесън и го слага в една чаша, а в друга слага 80 болестотворни микроорганизми. Без да допира двете чаши една до друга, ги захлупва с капак. След един час болестотворните организми са унищожени. Това е защото чесънът съдържа фитонциди, които имат антимикробно и антивирусно действие.
Ще ви кажат, че ако отидете на Витоша, от чистия въздух ще станете много здрави и силни. Истината е друга – ако сложите същите тези микроби под една ела или бор, след 36 минути тях няма да ги има. Ако ги сложите под орех – след 18 минути, под дъб или ясен – след половин час. Природата унищожава микробите и създава великолепна среда.

– Какви насоки за храненето и начина си на живот ще получат хората от Вашата книга?
– В нея става дума за природна медицина – да използваме това, което ни предлага природата, за да съчетаем удоволствието от храненето с лечението и предпазването от болести. В Англия не можеш да бъдеш домашен лекар, ако не си изучавал един семестър природна и народна медицина. У нас почти не се говори за тези неща.
Да вземем киселото мляко – в него се съдържат осемте незаменими аминокиселини. Лактобацилите в него са много важни за нашата микрофлора. Когато се пият антибиотици, те я унищожават, получава се дисбактериоза и ако микрофлората не се възстанови, се получава рак на стомаха, рак на дебелото черво. Киселото мляко помага за възстановяване на микрофлората и предпазва от такива заболявания.
Още през 1894 година делегация от института „Пастьор” идва да види защо има толкова столетници в България Установяват, че това се дължи на киселото мляко. Затова и кръщават млечнокиселата бактерия на името на Бълтгария – лактобацилус булгарикум.
Друг пример – северните народи не страдат от язви и гастрити или рак на стомаха и дебелото черво, защото консумират много картофи. Картофите са уникален природен продукт, защото имат алкална реакция, добри хранителни качества и съдържат голямо количество витамин С, който е антиоксидант и забавя стареенето.
В книгата си посочвам 11 раздела храни с противораково действие, описал съм биологичния, химичния и хранителния им състав, какви са лечебните им качества, кои болести лекуват и рецепти за лечебно хранене.

Бащата на съвременната медицина Хипократ казва – нашата храна трябва да бъде нашето лекарство.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории