Цветът на храната
Добави към моето меню
Американски учени от университета в Корнуел са изследвали как
цветът на храната
влияе на възприятието на нейния вкус.
Оказва се, че цветът на храната непосредствено въздейства на вкусовите усещания. Колкото повече цветове има в чинията толкова по-апетитно и привлекателно изглежда то.
Като пример салата в която има повече цветове толкова по-апетитна и вкусна изглежда тя и по-голямо количество ще бъде изядено.
Салата пролетна палитра
Този факт е познат на производителите на бонбони като M&M’s и Skitles. Различните цветове на тези дражета в пакета възбуждат апетита и човек може да изяде повече.
Учените са установили още една закономерност. Човек може да изяде повече храна, ако храната е в цвят като на чинията (съда) в който е сервирана. Ако цветът на чинията и на храната контрастират, то на подсъзнателно ниво това води до внимание и човек изяжда по-малко храна. Подобен ефект не се наблюдава, ако храната се сервира в съдове с бял цвят.