Мини питки със салам
Добави към моето меню
Мини питки със салам
Рецепта Galq Davidova
за тесто:
360 мл хладка вода,
2 с.л. олио,
4 ч.ч. брашно,
1 с.л. захар,
½ ч.л. сол,
1 пакатче суха мая
за гарниране:
4 ч.л. краве масло,
24 резена салам,
24 резенчета кашкавал,
шарена сол за поръсване,
1 жълтък за намазване
Рецепта за Мини питки със салам
• Меси се тесто, оставя се да удвои обема си. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност. Дели се на 12 еднакви части, всяка – на 3 по-малки. Всяка от трите части се разточва на кръгла кора с диаметър 7-8 см.
• Върху първата кора се слага 1 ч.л. масло, върху него – резен салам, резен кашкавал. Това подреждане се повтаря, като завършва с третата кора; оформя се топка.
• Мини питките леко се омасляват, за да не хванат коричка при повторното втасване; подреждат се в омаслена тава.
• С остър нож се правят две по две напречни резки; ръси се с шарена сол.
• Тавата се покрива с мека кърпа и престоява при стайна температура 30 минути.
• Фурната се загрява до 180°С. екат се 25-30 минути, като когато са почти готови се мажат с разбит жълтък.
• Охлаждат се върху метална скара, покрити с кухненска кърпа.