Последни Рецепти
Последни Статии

Храна на пода

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Някой ще каже, нямат си друга работа британските учени, та постоянно правят такива изследвания, на неща които са известни. Но съгласете се, че това е ситуация, която се среща много често. На всеки се случва да изпусне храна на земята, някой се навеждат и веднага я вдигат, а след това зависи какво ще направят с нея, зависи къде е паднала, колко време е стояла, зависи и какво е, а и какво ще си помислят за нас тези, които ни видят да вдигаме падналата храна.

hrana na poda

И така микробиолози от Англия са намерили научно потвърждение на народната мъдрост, че това, което се вдигне бързо от пода не се счита за паднало.
В рамките на изследване биолози хвърляли на пода, върху различни покрития – килим, ламинат, мокет различни храни – сандвич, бонбони, бисквити. Времето за престой било различно от 3 до 30 секунди, след което вдигали храната от пода и проверявали колко бактерии са успели да полепнат по храната.
Оказало се, че колкото по-малко време са били върху пода, толкова по-безопасно били да се изядат. Най-безопасно покритие се оказал килима.
Антъни Хилтън (Anthony Hylton) пояснява, че най-добре да се вдигне храната от пода до 5 секунди след като е паднала на пода.
Специалистите също са изяснили, че повечето британци (87%) ядат храна,която е паднала на земята, 55% от тях са жени.
А вие ядете ли храна, която е паднала на земята и бързо сте вдигнали.

Всеки знае закона на Мърфи, че намазаната филия пада на пода с намазаната страна. Ето и една притча по въпроса
Един Учител никога с никого не спорел, защото знаел, че спорещите се стремят да докажат своята правота, а не да намерят Истината.
Един път решил да демонстрира пред учениците си „ценността“ на спора:
– Как пада филията – с намазаната страна отгоре или отдолу? – попитал той.
Учениците започнали да спорят:
– Разбира се, отдолу.
– Не, отгоре.
– Дайте да проверим! – казал Учителят.
Намазали филия с масло, хвърлили я във въздуха и тя паднала с маслото нагоре!
– Аз спечелих!
– Само защото аз допуснах грешка. – казал Учителят.
– Каква грешка?
– Намазах филията от другата страна.

Американски учени са съставили списък на най-замърсените места в дома. На първо място е кухнята. Според учени от Аризона кухненският плот върху кухненския плот има 200 пъти повече микроби отколкото върху тоалетната чиния или на пода.
На второ място е телефонната слушалка или мобилния телефон (да не забравяме, че и клавиатурата на компютъра е едно доста замърсено място)
На трето място е гъбата за миене на съдове. На четвърто са завесите (помислете си колко трудно се почистват щори), а на пето – кошчето за отпадъци.
Специалистите предупреждават, че пералнята и съдомиялната машина също са сред най-опасните източници на микроби. Оказва се, че храната, приготвена на кухненския плот е далеч по-мръсна, от тази, паднала на пода.
Затова можете да вдигнете храна паднала на пода, зависи колко време е стояла и къде е паднала все пак.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized