Храна на пода
Добави към моето меню
Някой ще каже, нямат си друга работа британските учени, та постоянно правят такива изследвания, на неща които са известни. Но съгласете се, че това е ситуация, която се среща много често. На всеки се случва да изпусне храна на земята, някой се навеждат и веднага я вдигат, а след това зависи какво ще направят с нея, зависи къде е паднала, колко време е стояла, зависи и какво е, а и какво ще си помислят за нас тези, които ни видят да вдигаме падналата храна.
И така микробиолози от Англия са намерили научно потвърждение на народната мъдрост, че това, което се вдигне бързо от пода не се счита за паднало.
В рамките на изследване биолози хвърляли на пода, върху различни покрития – килим, ламинат, мокет различни храни – сандвич, бонбони, бисквити. Времето за престой било различно от 3 до 30 секунди, след което вдигали храната от пода и проверявали колко бактерии са успели да полепнат по храната.
Оказало се, че колкото по-малко време са били върху пода, толкова по-безопасно били да се изядат. Най-безопасно покритие се оказал килима.
Антъни Хилтън (Anthony Hylton) пояснява, че най-добре да се вдигне храната от пода до 5 секунди след като е паднала на пода.
Специалистите също са изяснили, че повечето британци (87%) ядат храна,която е паднала на земята, 55% от тях са жени.
А вие ядете ли храна, която е паднала на земята и бързо сте вдигнали.
Всеки знае закона на Мърфи, че намазаната филия пада на пода с намазаната страна. Ето и една притча по въпроса
Един Учител никога с никого не спорел, защото знаел, че спорещите се стремят да докажат своята правота, а не да намерят Истината.
Един път решил да демонстрира пред учениците си „ценността“ на спора:
– Как пада филията – с намазаната страна отгоре или отдолу? – попитал той.
Учениците започнали да спорят:
– Разбира се, отдолу.
– Не, отгоре.
– Дайте да проверим! – казал Учителят.
Намазали филия с масло, хвърлили я във въздуха и тя паднала с маслото нагоре!
– Аз спечелих!
– Само защото аз допуснах грешка. – казал Учителят.
– Каква грешка?
– Намазах филията от другата страна.
Американски учени са съставили списък на най-замърсените места в дома. На първо място е кухнята. Според учени от Аризона кухненският плот върху кухненския плот има 200 пъти повече микроби отколкото върху тоалетната чиния или на пода.
На второ място е телефонната слушалка или мобилния телефон (да не забравяме, че и клавиатурата на компютъра е едно доста замърсено място)
На трето място е гъбата за миене на съдове. На четвърто са завесите (помислете си колко трудно се почистват щори), а на пето – кошчето за отпадъци.
Специалистите предупреждават, че пералнята и съдомиялната машина също са сред най-опасните източници на микроби. Оказва се, че храната, приготвена на кухненския плот е далеч по-мръсна, от тази, паднала на пода.
Затова можете да вдигнете храна паднала на пода, зависи колко време е стояла и къде е паднала все пак.