Храна за размисъл
Добави към моето меню
“Животът е твърде кратък, за да живеем в далечното минало или бъдеще. Важно е настоящето и затова трябва да се научим как да постигаме щастието в чашата и чинията си”
Мисълта е на Александр Гримо дьо ла Райниер – един от най-великите кулинарни гении, автор на първите ресторантски гидове, на понятията “гурман” и “гурме” и още по своето време, през 18-ти век, привърженик на идеята за купуване и продаване на местна продукция.
И се връщаме в настоящето у нас за да ви разкажем за едно събитие:
Какво: „Храна за размисъл”
Къде: София
Кога: от 13 октомври до 6 ноември 2016 г.
„Храна за размисъл” е инициативата, организирана от фондация „Credo Bonum”, която ще акцентира върху някои значими проблеми на съвременното общество, представени през и чрез храната като медиатор и храненето – като двигател на съществуването.
Между 13 октомври и 6 ноември на различни локации в София ще се проведат серия от събития – изложба, публични акции, дискусионни форуми, вечеря със спасени храни от БХБ и т.н., които ще обединят публични фигури, организации, представители на големи хранителни вериги и частни бизнеси, рекламисти, граждани и медии в креативен диалог.
Според организаторите – храната е начин да изразяваме отношението си към проблемите на обществото.
Проектът ще стартира на 13 октомври с изложбата „Голям праз или как се готви със статистически данни“ – дело на българо-австрийския колектив “PrazLab” – Весела Михайлова и Вероника Крен. С нейна помощ те представят официални статистически данни, факти или дори лични истории, които „превеждат” в готварски рецепти. Така статистиката за нивата на корупция в различни държави в Европа се материализира в съставки, нужни за производство на наденици. Изложбата ще се открие официално от 18.30ч. в галерия Credo Bonum.
„Тенджера под налягане”
се нарича закриващото събитие на 5 ноември, с начало 13:00 ч. в столичния бар „Спутник”. Сред лекторите ще бъдат Райна Гаврилова, бивш заместник министър на културата; Велина Мавродинова, която ще говори за етиката в рекламите на храна и тяхната достоверност; Мариана Асенова, съосновател на фестивала за спомени Goat’s Milk – за традициите в готвенето; за хранителните банки и регулациите в ЕС ще разкаже повече Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ, а готвачът Добрин Атанасов ще сподели опита си във food styling, както и за смисъла и идеята на дизайна на храна.