Последни Рецепти
Последни Статии

Как детето да се храни пълноценно

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Да се храни здравословно едно дете не е лесно. За децата не е интересно колко време, желание и продукти е вложила мама затова да приготви балансирана храна и да я поднесе на масата.
Децата са заети с по-важни неща. Като игра! И ако това е решението, да играем.

“Децата, които се учат да готвят, избират много по-здравословни продукти за ядене и разбират как храната се отразява на организма им.” казва Джейми Оливър.

Да научим детето да се храни цветно и пълноценно

deca gotvim viki

Правило на светофара
Това е просто правило. Храната в чинията на детето трябва да в три натурални цветя – червено, жълто и зелено. Останалото в рецептата е така, както го приготвяте, като спазвате насоките за балансирано хранене с по-малко термична обработка.
Ако храненето е само в една чиния, това означава, че трябва да има и трите цветя в нея. А може да започнете със зелена салата, а десерта да е червен, например ягоди. Така постигате две цели – увличате детето да се храни здравословно и без особени изчисления да направите неговото меню пълноценно.
На диетолозите отдавна е известно, че цветът на храната говори за наличието в нея на едни или други вещества.
Червено – червеният цвят на плодовете им го придава ликопена – мощен антиоксидант, каротоноид. Домати, диня, червени чушки, розов грейпфрут…
Оранжево – това е бета каротин. Полезен е за сърцето, за кръвоносната система, укрепва зрението. Съдържа се в моркови, оранжеви сладки чушки, райска ябълка, облепиха;
Жълто – говори за наличие на биофлавоноиди, които се съдържат във всички жълти плодове и зеленчуци от жълта диня до картофи и царевица, както и в портокали, грейпфрути и лимони. Биофлавоноидите укрепват клетъчните мембрани и стените на кръвоносните съдове, също така регулират съдържанието в организма на важни ферменти. Избирайте диня, царевица, ябълки, цитросови плодове, грозде.
Зелено – зеленият цвят говори за наличие на хлорофил, а той е изключително важен за кръвоносната система. Необходим е за много процеси в организма, поддържа имунната система, повишава жизнения тонус, способства за обновлението на тъканите и бързо заздравяване на рани. Продукти богато на хлорофил са краставици, зелена салата, листни зеленчуци, кат спанак, зеле, киви.
Разбира се, не трябва да ограничаваме децата са в тези три цвята и да ги отказваме от продукти в други цветове. Палитрата в чинията на детето може да се разширява… например виолетово от цвета на цвеклото, патладжани и сливи не само ще добави още дин цвят, но и ще внесе и витамин Е. Виновник за виолетовия цвят е антоциан – от групата на флавоноидите. Той е необходим на клетките на главния мозък, подобрява паметта и способността за обучение. Съдържа се също в плодовете на черницата, червено грозде, червено цвекло, къпините.

Като художник
За детето разноцветната храна ще бъде интересна. Защото то само ще може да съставя своето меню по цветните правила на играта. Но как да увлечем детето в тази игра? Може би такъв сценарий ще ви бъде полезен?
– Детето само избира от предложените му плодове и зеленчуци по правилото на светофара. Вие затова му начислявате определени точки. Когато точките станат достатъчно много му давате някаква малка награда. Предвартелно трябва да се разберете как се начисляват точките и каква може да е наградата.
– Детето избира продукти и подрежда в своята чиния светофар, например от домати, царевица, зален лук, жираф от парче пъпеш и орехи, слънце от диня и ли полянка от киви.
plodova salata
Това е една композиция от мандарини, портокал и киви, която през зимата правим не веднъж
– Детето ви помага при съставяне на списъка за пазаруване, като ви казва какви продукти трябва да се купят за да може да се изпълни правилото на светофара при хранене.
Важно! Не трябва да се дава награда на детето за добър избор „вредна храна“ (дори такава като шоколадово яйце) така ще потвърдите нейния имидж в очите на детето и ще затвърдите връзката на такава храна с празник и награда. По-добре нагарадата да бъде нова книжка, малка играчка….

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории