Рецепти с хумус
Добави към моето меню
Хумусът е паста, приготвена от нахут и сусамов тахан с добавки като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Ястието е извънредно популярно в целия Близък Изток. На арабски и иврит думата „хумус“ се използва за описание на ястието, пастата и самия нахут. На арабски, обаче, терминът „хумус би тахина“ (حُمُّص بطحينة) означава специално хумус със сусамов тахан, а не само нахут.
Не се нуждаем от специален ден, за да отпразнуваме нещо вкусно и популярно, но има и ден на хумуса. То е ежегодно събитие, което се отбелязва на 13 май и е организирано от Бен Ланг и Мириам Йънг на един маратон в Тел Авив през 2012 г. за първи път.
На този ден се насърчават хората да ядат хумус, организират се събития. В последните години този празник е бил отбелязван от стотици хиляди хора, които споделят профилите си в социалните си мрежи снимки от цял свят как приготвят хумус или ядат хумус.
А ние подбрахме няколко рецепти с хумус.
Хумус с нахут и сусамов тахан
Вкусно и здравословно
Класическа рецепта за Хумус
Рецепта класика от арменската кухня
Ето и няколко любопитни факти за хумуса, подбрани от foodpanda:
• Хумусът е много популярна храна в Близкия Изток
• Съдържа манган, който се помага в борбата със свободните радикали
• Съдържа фолиева киселина
• Основната съставка е нахутът, който е с високо съдържание на протеини
• От друга страна, съдържа тахан, който представлява паста от сусам
• Нахутът не съдържа холестерол и е хит сред вегетарианците
• Богат на Омега 3 мастни киселини, желязо, мед, аминокиселини
• Талията на феновете на тази рязадка е 8% по-малко от на другите хора.
• Подходящ е за диабетици
Рецепта за хумус от Бейрут
400 г сварен или 1 консерва сварен нахут
2 с.л. сусамов тахан
Сок от половин лимон
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
Щипка кимион
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
• В купата на кухненски робот сложете тахана и лимоновия сок. Разбъркайте около 30 секунди само тахана и лимоновия сок – това ще помогне на хумуса да стане по-пухкав после.
• Оберете сместа, която е останала по стените на кухненския робот и след това добавете чесъна, зехтина, солта и кимиона. Разбъркайте за 30 секунди, оберете стените и разбъркайте отново.
• Изцедете нахута от консерва като запазите малко от течността – тя ще е нужна за разреждане малко по-късно. Изплакнете нахута и добавете половината в купата на кухненския робот.
• Разбъркайте за около минута, оберете стените, добавете останалия нахут и разбъркайте за още минута и половина – две, докато сместа стане гладка. Ако е твърде гъста, добавете 2-3 с.л. от запазената течност от консервата или вода. Разбъркайте отново до получаване на пухкава смес.
• Сервирайте в чиния, като направите вдлъбнатина в хумуса с обратната част на супена лъжица. В готовото кладенче сипете 1-2 супени лъжици зехтин. Ако сте в настроение, запечете малка шепа кедрови ядки на сух тиган до златисто и поръсете готовия хумус с тях.