Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене и стареене

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Начинът на хранене, който включва продукти с високо съдържание на захар и мазнини, известен още като западен начин на хранене или западна диета, може да доведе до преждевременна смърт.
Според изследване обхванало над 5000 човека , тези, които включват менюто си по-често
– Пържени и сладки храни,
– преработено и червено месо,
– бял хляб,
– масло и сметана
са изложени на два пъти по-висок риск от преждевременна смърт или влошаване на здравето, когато остареят.

tefal 3
изобилие от цвят и зеленчуци, поднесено с купичка сос с кисело мялко – здравослоно, вкусно, достъпно

До този извод стигат френски учени, в публикация в „Американски медицински журнал“, които се опитват да намерят връзка между начина на хранене и процеса на физическо стареене. Учените, ръководени от д-р Тасниме Акбарали от Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания във Франция, са използвали данни от британско изследване, проследило 3775 мъже и 1575 жени на средна възраст 51 години от 1986 г. до 2009 г., за да бъде проверен ефекта от здравословното хранене.
Целта на проведения анализ е да се определят показатели на хронични заболявания и смъртност. Използвали са комбинация от болнични данни, резултати от профилактични изследвания, както и статистическа информация.
При втория етап след 16 години само 4 процента постигнали “идеално остаряване” – липса на хронични болести и добри физически, психически и умствени показатели.
Три четвърти обаче били категоризирани като “остаряващи нормално”.
12 процента били преживели нефатален сърдечносъдов инцидент, докато почти три процента починали от сърдечносъдово заболяване.

Какъв е изводът? Тези, които се придържат към западния начин на хранене – с много пържени и сладки храни, преработено месо, рафинирани зърнени храни, пълномаслени млечни продукти са с много по-малък шанс за „добро остаряване“

Също така учените се опитали да намеря какъв брой пациенти са се придържали към препоръчаната им диета, която им е била препоръчана – алтернативен индекс на здравословното хранене – АИЗХ – индекс на това колко е качествена диетата, а също така се използва за различни препоръки за хранене при борба със сърдечни заболявания и диабет. Изследването показва, че хората, които не спазват препоръките, два пъти повече са изложени на риск от преждевременна смърт.
По думите на д-р Акбарали, влиянието на храненето на конкретно заболяване, свързано с възрастта, вече е изучено в предишни изследвания. Това, което те правят е изследване на комплексния подход към връзката хранене и общо здравословно състояние при възрастни хора.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории