Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене според кръвната група

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Кръвната група влияе върху храненето, спорта и податливостта към стрес

Хранене според кръвната група

Оказва се, че кръвната група е от значение не само когато даряваме или, не дай Боже, се наложи да ни преливат кръв. Те оказват голямо влияние на цялостния начин на живот на хората. Те имат значение при формиране на начина ни на хранене, но са от значение и при видовете заболявания, от които страдаме най-често, при начина, по който реагираме на стреса, както и при избора на най-подходящия спорт за нас.

Диета според кръвната група

Храненето
Теорията за хранене според кръвните групи набира все по-голяма популярност. Според нея храненето на индивида се намира във взаимовръзка с типа на кръвната му група, има разпростаранена диета в зависимост от това каква кръвна група сме и какви са подходящите храни. Според тази теория хората от кръвна група 0, които произхождали в историческото си развитие от ловци, за да се чувстват здрави и в добър физически и психоемоционален комфорт, се нуждаели от храна, богата на месо.

Притежаващите кръвна група А според създателите на това течение по-скоро били привърженици на вегетарианските хранителни режими.
Лицата с кръвна група В най-добре понасяли яйца и млечни продукти, а тези с група АВ с лекота възприемали всякакъв вид храна.

Все пак има някои тънкости, които всеки трябва да спазва при избирането не менюто, дори и ако го съобразява с кръвната си група.
Трябва да се яде само прясно и качествено месо, без изкуствени добавки.
Хората от всички кръвни групи обаче, независимо кой вид храна обичат най-много, трябва да имат разнообразно меню. Те трябва да си набавят както достатъчно плодове и зеленчуци, така и необходимото количество месо, въглехидрати и белтъчини.

Установено е, че според различните кръвни групи хората различно понасят едни и същи продукти. Тази храна, която не подхожда на организма, се усвоява по-лошо и се отделя във вид на тлъстини. Диетата, която отчита кръвната група, ви осигурява всички необходими вещества и активизира обмена на веществата. Освен това тя подобрява функциите на черния дроб, далака, белите дробове и подстомашната жлеза, възстановява естествените защитни функции на имунната система.

Стресът
Най-силно реагират на стреса хората от група В. Парадоксално е, но при тях концентрацията в кръвта на вещества, неутрализиращи негативното влияние на “лошия” холестерол, също е най-висока. Те мигновено реагират на стреса, но също толкова бързо се възстановяват. Останалите групи реагират сравнително по-малко на стреса, но го преодоляват и по-трудно.

Спортът
Кръвната група влияе на много страни от човешкия живот, в това число и на способността да се занимаваме с един или друг вид спорт.
Хората с кръвна група 0 е най-добре да се занимават с интензивни спортове, в които се изисква сила и ловкост – тенис, бягане.
Ако сте от група А, подходящи за вас са плуването, гимнастиката, карането на велосипед, аеробиката, танците.
За хората от група В спортът е най-вече удоволствие. Те са много издръжливи и затова лесно побеждават, особено в спортове като гребане, алпинизъм, крос.
Хората с група АВ трябва да се занимават със спорт, който им помага да се отпуснат и да намалят напрежението. Подходящи са танците, аеробиката, плуването и разходките пеша.

Алергиите
Има немалко случаи, когато тази диета води до пълно избавяне от хранителни алергии. Чрез нея се дава възможност на организма да “отдъхне” от дразнителите и да настрои защитните си функции. Пшеничното брашно се явява проблемна храна за хората от всички кръвни групи. В случай на болест или вероятност за спонтанно прекъсване на бременността съответстващата диета може да помогне на майката.

Зъбите
Оказва се, че хората от група А например много по-малко страдат от кариес.
Хората с нулева група пък по-рядко заболяват от пародонтит. Без съмнение кръвните групи влияят и на устойчивостта към стрес, твърдят диетолози.
Група В пък е подложена по-често на пародонтити.
Хората с кръв АВ са най-уязвими, защото са податливи на всички видове заболявания на зъбите. Затова те трябва да са по-внимателни и да полагат повече грижи за тях.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

3 Comments

 1. 1
  Яна // March 14th, 2007 at 6:17 pm

  може ли да кажете повече информация за кръвна група 0 отрицателна

 2. 2
  sladuranka // March 18th, 2007 at 7:13 pm

  Eho, zdraveite! :PpP~~
  Ne izchetoh vischko napisano, no iskam da vi pomolq da kajete nqkolko dumi vuv vruzka Dieti spored kruvnite grupi. Molq vi, shte sum vi mnogo blagodarna!!! :)
  Shte chakam otgovor. Chao:)