Последни Рецепти
Последни Статии

Богатите на калий храни нормализират кръвното

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Високото кръвно налягане увеличава риска от развитие на сърдечносъдови и бъбречни заболявания, втвърдяване на артериите (атеросклероза или артериосклероза), увреждане на очите и инсулт (мозъчно увреждане). Затова контролирането на систолното и диастолното кръвно налягане е изключително важно, за да могат усилията да бъдат насочени към нормализирането му и предотвратяването на евентуални усложнения.

Експерти препоръчват спанак и авокадо срещу високо кръвно налягане
За понижаване на риска хората могат да предприемат известни промени в начина си на живот и хранене. Една от промените, препоръчана от експерти от британската Национална здравна служба, е в менюто да присъстват пет определени храни – черен боб, сладки картофи, спанак, диня и авокадо, пише в. “Дейли експрес”.

green-smoothie spanan avocado banan pix
Зелено смути: спанак, авокадо, банан – за добър старт на дена и богато на калий

Богатите на калий храни нормализират кръвното
Като част от балансираното и здравословно хранене специалистите съветват да се консумират богати на калий храни, които противодействат на неблагоприятните ефекти от солта върху кръвното налягане.
Деликатният баланс между натрия и калия, който играе роля за регулирането на кръвното налягане, може да се постигне чрез консумацията на повече плодове и зеленчуци.

В световен мащаб хората консумират твърде много сол, като над 75% от нея идва от индустриално преработените храни.
Американските специалисти са установили, че за възрастните с високо ниво на артериално налягане всяка единица от увеличаването на съотношението на натрия към калия в организма е свързана с 24% вероятност от нарушения в сърдечносъдовата система.

Затова приемът на калий е задължителен, като препоръчителната дневна доза е около 4 700 мг.

Препоръчителният дневен прием на калий варира в 3500-4700 милиграма дневно, в зависимост от множество фактори. Преди да се прави опит за завишаване на приема, консултацията с лекар и по възможност диетолог е абсолютно задължителна.

Съдържанието на калий във въпросните продукти според SELF Nutrition Data е следното:
Черен боб – една купичка (172 г) осигурява 611 мг калий,
– сладки картофи (батати) – един картоф със среден размер съдържа 541 мг калий,
спанак – една купа замразен спанак съдържа 540 мг калий,
диня – 572 г диня осигуряват 640 мг калий
авокадо – половин авокадо (100 г) съдържа 487 мг калий.

По-добре е калият да се приема с храната, а не с хранителни добавки. Този микроелемент се съдържа в най-голямо количество в цитрусови плодове, мляко, броколи, бобови растения, зелени зеленчуци, банани, авокадо.
Храни, които съдържат калий

Черен боб – той е с дребни, черни, лъскави зрънца, които след сваряване придобиват деликатен и гладък вкус. Характерният му черен цвят се дължи на съдържащите се в обвивката му полезни разтворими антоцианини. Богат е на растителни протеини, фибри, витамини В1, В9 минералите желязо, магнезий и фосфор.
В нашата кухня традиционно се готви бял зрял боб, от бобови той е най-богат на калий – 1795 мг за 100 г (публикацията е от англ, затова правим това допълнение)

salata spanak avocado pix
Салата от зленолистни и спанак и резенче авокадо

Сушените плодове съдържат калий:
– Сушени кайсии са добър източник на фибри, витамини и калий – 1850 мг калий за 100 г кайсии,
– Сушени сини сливи съдържат 1400 мг,
– Стафиди – 1200 мг калий.

От всички ядки и семена най-добър източник на калий са тиквените семки, следвани от слънчогледовите семки и лененото семе.

Черният шоколад е добър източник на калий, съдържа и желязо и цинк. В 100 г какао се съдържат 1500 мг калий, а в 100 г черен шоколад – 830 мг.

И преди да се изгубим в цифри и в мг (милиграми). Хранете се балансирано, като включвате различни продукти.
Един банан през ден, купичка кисело мляко всеки ден, 1 авокадо в седмицата, варени картофи, боб и бобови – 2 пъти през седмицата, порция риба в седмицата.
Един среден банан съдържа близо 15% от необходимото дневно количество калий за човека. В 100 грама кисело мляко се съдържат около 250 мг калий, в едно авокадо – близо 1000 мг. В 200 грама сварени или печени, но не и пържени картофи, се намира около 30% от нужния за деня калий, а в 100 грама прясна сьомга се намират около 500 мг калий.

Нашата читателка Zina Stefanova допълни, че си помага за намаляване на кръвното налягане като е заменила натриевата сол с калиева сол.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории