Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които да не претопляте в микровълновата

Добавено в Готварски техники, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Няма значение колко здравословно е вашето току-що приготвено ястие – то може да изгуби всички свои полезни свойства и дори да доведе до хранително отравяне, ако го претоплите в микровълновата.
Ето защо ви предлагаме този списък от храни, изготвен от BrightSide, които трябва да консумирате непосредствено след приготвянето им.

8 храни, които по-добре не претопляйте в микровълновата

microwave

Яйца
​Едва ли претопляте бърканите си яйца или омлета, но все пак сме длъжни да ви предупредим. Недейте! Най-добре ги добавете остатъците към вашия сандвич или салата, за да не се налага да ги претопляте по-късно или дори да ги изхвърляте.

Спанак
Богат е на витамини и минерали. Именно поради тази причина той е важна съставка към повечето здравословни диети, но губи хранителните си стойности след нагряване. Използвайте спанака за смути, салати или сандвичи. По този начин ще извлечете максимална полза от него.

Гъби
Богати на протеини, аминокиселини и витамини. Въпреки това са трудни за храносмилане. Ако претопляте остатъците от ризотото, само ще влошите нещата, протеините се променят и това миже да доведе до болки в корема и подуване. По-добре претоплете останалото с ястие гъби на фурна на не повече от 170 градуса или ги добавете към сос за паста или салата.

Картофи
Освен че губят своите здравословни ползи и вкус, те дори могат да доведат до натравяне, ако стоят в алуминиево фолио на стайна температура. Най-добре консумирайте печените или пържените картофи на мига. Останали са ви малко варени? Добавете ги към салатата.

Пиле
Протеините, които се съдържат в месото, претърпяват промени при загряване. А това от своя страна води до лошо храносмилане. Най-добре добавете остатъците от пилето към салата или сандвич.

Ориз
Може да приготвите ориз в микровълновата, но не го претопляйте.
Богат е на минерали, витамини и аминокиселини. Но освен това съдържа спори и бактерии, които оцеляват дори и след готвене. Ако го оставите на стайна температура, те ще се размножат и това може да доведе до хранително отравяне.
Претопляне не решава проблема, така че е по-добре да ядете ориза веднага или да го приберете до час след приготвянето му в хладилника и да го изядете на следващия ден.

Спанак
Богат е на витамини и минерали. Именно поради тази причина той е важна съставка към повечето здравословни диети, но губи хранителните си стойности след нагряване. Използвайте спанака за смути, салати или сандвичи. По този начин ще извлечете максимална полза от него.

Целина
Отлична съставка за супа. Поне до момента, в който я сложите в микровълновата. Целината съдържа вещества, които стават токсични и канцерогенни след нагряване. Ако правите крем супа, опитайте я и студена – така е дори още по-вкусна.

Цвекло
Най-добре е да го консумирате сурово. Иначе това е една ценна съставка за супа или салати (но не и ако го нагреете).

microwave pix

На въпроса за какво ползваме микривълновата фурна у дома
– за сваряване на ориз
– за пуканки, но не от пакетчета, а на ронена царевица в йенски тенджера с капак – става много добре, ако ви е жал за плота за готвене
– много рядко по някога за санвдич със сирена, за да се разтопят апетитно

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории