Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които ни предпазват от рак на гърдата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ярките плодове и зеленчуци ни пазят от рак на гърдата

Американски учени отриха нов начин за понижаване на риска от развитие на рак на гърдата при жените. Според изследването, публикувано в специализираното академичното издание International Journal of Cancer, тези, които консумират пет или повече порции пресни плодове и зеленчуци на ден са с 11% по-малко застрашени от рак.

Оранжевите плодове и зеленчуци борят рак на гърдата

Особено полезни са оранжевите и жълтите плодове. Каротиноидите, на които сте дължат тези цветове, имат свойството да се натрупват в женския организъм, с което съдействат за усилване на имунната реакция и намаляват риска от рак.

color salad pix

Учените за изследвали влиянието на храненето за развитието на онкологични заболявания на млечните жлези при над 182 000 жени.

Според изследването най-полезни са ярките червени, оранжеви или жълти зеленчуци: моркови, тиква, чушки, брюкселско зеле и т.н.

zelenchuci btg 5

Учените са установили, че рискът от развитие на тумор на млечните жлези нараства при жени, употребяващи храни с повишено съдържание на холестерол (червено месо, пълномаслени млечни продукти), както и при тези, консумиращи алкохолни напитки.

Здравословният начин на живот балансираното хранене може да защитят от развитие на рак на гърдата. За съжаление, 100% гаранция няма, защото има фактори, като генетика, околна среда и др. Ето какво е важното и може да се направи, за да се намали рискът от развитие на рак на гърдата.

Да се поддържа здравословно тегло. Когато то е над нормата, рискът от развитие на опасното заболяване се повишава, а шансовете за оцеляване намаляват.

Физическа активност. Целта е да се упражнявате в продължение на 45 – 60 мин. пет дни в седмицата. Редовните тренировки подсилват имунната система, предпазват от затлъстяване и понижават нивата на естрогена и инсулина.

По-малко алкохол. Редица проучвания сочат, две питиета на ден могат да повишат риска от развитие на онкологичното заболяване с 21%. Много е казано за ползите от чаша червено вино (не всяка!) вечер. Опитайте да замените виното с прясно грозде, когато е в сезон. Ресвератролът е вещество, което се открива в обвивката на тъмните сортове грозде и може да помогне за понижаване нивата на естроген. По този начин се понижава рискът от развитие на онкологичното заболяване.

Яжте повече зеленчуци. Хранителен режим, с ниско съдържание на мазнини, също понижава риска от развитие на заболяването. Когато се включат повече зеленчуци към него, като броколи, карфиол и зеле, може да си осигурите по-голяма степен на защита. Те съдържат сулфорафан, за който се смята, че помага за предотвратяване разпространяването на раковите клетки. Препоръчително е да се консумират в суров вид.

karfiol brokoli pix

Провеждането на редовни профилактични прегледи на млечната жлеза е от голяма полза за ранното диагностициране на злокачественото заболяване. Доказано е, че ракът на гърдата е лечим, когато той е „уловен“ в ранен стадий.
Профилактика на рака на млечната жлеза – първа стъпка към борбата със заболяването

Самоизследването на гърдите – Това става чрез оглед и опипване. Следи се за симетричност, промяна в цвета и структурата на гърдата, има ли секреция от зърното. Напипването на уплътнение или „бучка“ с различна големина е алармиращ симптом, който да ви подтикне към търсенето на лекарска помощ.

Ехография на млечните жлези – е неинвазивен и безопасен метод за диагностика на промените в тяхната структурата. Препоръчително е ехографските прегледи на гърдата да започнат около 30-годишна възраст. До 35-годишна възраст прегледът на гърдата се извършва с ехограф, само при много сериозни показания се прави мамографията.

Мамография – метод от образната диагностика, чрез който се прави скрининг на рака на гърдата. При него, използвайки относително ниска доза рентгеново лъчение, се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории