При мъгла – яжте авокадо, слънчоглед и спанак
Добави към моето меню
През зимата има дни с мъгла. Когато е сутрин рано и се вдигне с изгрева на слънцето е едно, но когато мъглата е в продължение на дни и се смесва със замърсителите във въздуха и продължава по-дълго, се образува смог.
През зимата много често София и други градове у нас потъват в гъста бяла мъгла. За съжаление това не е облак разположен близо до земната повърхност (каквото е определението за мъгла), а СМОГ. Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите. Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.
Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна смърт по света всяка година, включително на 600 000 сред децата, сочат данните на ООН.
И докато нашите управници само говорят и обещават, трябва да се спасяваме по единично.
Носете шал, носете маска…
Какво да носим в мъглата и студеното време
Като се има в предвид, че София е столицата с най-мръсен въздух в Европа и има поредица от дни с мъгла, въпросът е може ли да помогнем по някакъв начин с продуктите, която включваме в менюто си.
Според британско проучване, авокадото и зехтинът ограничават вредата от смога, защото са богати на витамин Е.
При мъгла – яжте авокадо, зехтин и спанак
Учени от университета в Нотингам и лондонския Кингс колидж установиха, че витамин Е предпазва белите дробове от фините прахови частици, които могат да навлязат дълбоко в тях и освен белодробни проблеми увеличават риска от инфаркт и инсулт. Той поддържа клетъчните мембрани и е полезен също за кожата, очите, имунната система.
Храни богати на витамин Е
Витамин Е се съдържа във всички ядки и семена, като шампион са слънчогледовите семки – 30 г слънчоглед на ден са достатъчни, за да покрият нуждата на организма,слънчогледовото олио също. Бадеми и лешници също са богати на витамин Е. Плодовете, зеленчуците и житните култури също съдържат витамин Е, но в ограничени количества.
Порция от 100 г авокадо осигурява 10% от препоръчваната дневна доза витамин Е, която е 4 мг за мъжете и 3 мг за жените. Подобен ефект има и порция сготвен спанак. Добър източник на витамин Е е и зехтинът.
Изследването е обхванало 5500 души. Учените са търсили връзка между функционирането на белите дробове и серия метаболити при излагане на два вида фини прахови частици. От метаболитите най-ефикасни се оказали активна форма на витамин Е и на витамин С.