Последни Рецепти
Последни Статии

Храни за щастие на всяка възраст

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Живеем толкова забързано в един свързан дигитален свят между срокове, задръствания и финансови проблеми. И често жертваме настроението, здравето, времето си…
Храната и движението са двете неща на които може да повлияем бързи и лесно – необходимо е да се разходим в парка и да променим храненето си.
Серотонинът е е един от основните невромедиатори, по който се предават нервните импулси. Наричат го още хормон на щастието и ето как да си го доставим най-лесно.
Това е най-бързия и сигурен начин за да не сме в лошо настроение, разсеяни, с повишена тревожност, отпаднали… в депресия. Тези състояния се срещат често и за това е виновен недостигът на серотонин и слънчева светлина. И ако в един облачен ден не може да накараме слънцето да огрее може да изядем един банан и 20 г черен шоколад.

Каква е ролята на серотонина в организма?

Нивата на серотонин ще се повишат по няколко начина: като се излагаме на ярко слънце, като се занимаваме със спорт и активен отдих, но и като се храним с продукти богати на триптофан. Защото именно тази аминокиселина доставя серотонин в организма.

banana chocolate pix
Храни за щастие на всяка възраст:

– Мазна риба – Омега-3 мастни киселини се набавят най-ефективно чрез консумация на мазна риба – риба тон, сьомга, скумрия, херинга, сардина, аншоа. Освен триптофан, те съдържат и Омега-3 ненаситени мастни киселини. Те помагат за укрепване на имунната система, повишават възможностите на организма да се бори с инфекциите, намаляват риска от развитие на исхемична болест на сърцето. Важни са за поддържане на нормалното развитие на мозъка, очите и нервите. Много изследвания показват, че хора, които консумират тлъста риба един или два пъти през седмицата, боледуват по-рядко от сърдечно-съдови заболявания и артеросклероза. Консумацията на различни видове морска риба не само подобряват здравето, но и удължават живота.

Яйца – Най-разпространени и достъпни за консумация са кокошите яйца. В тях има големи количества витамини, микроелементи и мастни киселини. Преди да ги подложите на топлинна обработка, е нужно да ги измиете добре. Сварени или на омлет, яйцата присъстват в безброй рецепти. Специалистите не спират да спорят по колко яйца на седмица или на ден е полезно да се ядат, има и изследвания, които твърдят, че яйцата увеличават лошия холестерол, но за да сте сигурни, попитайте личния си лекар по колко е добре да хапвате или да давате на децата. Някои деца имат алергия към яйчния белтък, затова се презастраховайте.
Когато синът замина студент в Германия моя съвет беше “Яж по две яйца на ден, все ще намериш как да ги приготвиш. Един банан и една ябълка. И колкото може по-често в студентския стол нещо готвено и не пропускай супата”

Зърнени храни – По възможност пълнозърнести! Те са богат източник на витамини и минерали, но тъй като се преработват по-дълго в организма, могат да поддържът нивото на енергия без резки колебания на кръвната захар. Редовната консумация на овесени ядки, елда, киноа или други зърнени храни с мляко или на каша, доказано влияе добре на самочувствието и помага да се справим с нервното напрежение. Те са подходящи за всеки ден, като специалистите препоръчват да се хапват в първата половина на деня.

Ядки – Орехите са богати на незаменими мастни киселини, в това число на омега-3, те са източник на витамини E и B2, на белтъчини и минерали. Повечето ядки имат нисък гликемичен индекс, затова ги препоръчват за диета при хора, страдащи от захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания. Може да ж=бъдат орехи, бадеми, шам фъстк, кашу, лешници – важното е да не бъдат повече от шепа на ден.

Банани – Те са ценен източник на триптофан, на витамини от група B, на калций и фосфор. В света са известни около 500 сорта култивирани банани и в много страни се явяват основна храна. Бананите може условно да се разделят на две групи: десертни, такива, каквито ги познаваме, които могат да се консумират сурови или сушени и сортове за готвене, които е хубаво да минат през термична обработка. Някои диетолози са на мнение, че не е полезно бананите да се ядат редовно, защото могат да нарушат калциево-магнитния баланс в организма. Тези плодове се усвояват дълго, затова диетолози не съветват да ги консумирате с течности и да се ядат следобед.
10 причини да ядем банани всеки ден

Използвана и статия Пет продукта за пълно щастие на https://letidor.ru/zdorove/5-produktov-dlya-polnogo-schastya.htm

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized