Последни Рецепти
Последни Статии

Хранителен режим за борба с рака

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

„Може ли начинът на хранене да повлияе благотворно за предотвратяването на раковите заболявания? Разбира се.“

Така започва книгата на Летисия Агюлю „Хранителен режим за борба с рака“. Тъй като раковите заболявания, наред със сърдечно-съдовите и СПИН, са бичът на съвремието, всички въпроси, свързани с профилактиката им са актуални. Връзката между начина ни на хранене и развитието на раковите заболявания не е случайна. Здравето на организма зависи от веществата, които въвеждаме с храната – освен енергия, градивен материал, полезни елементи, с нея поемаме токсини, канцерогени…

Представяме ви накратко 6-те правила как да се храним, за да сведем риска от раково заболяване от книгата, в която се намират и 45 „противоракови рецепти“ на основни блюда, предястия и десерти…

1. да се обработи топлинно месото, е желателно да се отстравяват натрупаните мазнини
Изборът на съдове също е от значение за здравословното приготвяне на храната: подходящи са стъклените, керамичните, от неръждаема стомана, електрически съдове за варене на пара без директен контакт с нагревателя.
За да избегнем
ксенобиотиците (от ксенос – чужд и биос – живот, вещества които вредят на макроорганизма) – това са всички вредни за организма вещества като токсини, пестициди, някои хормони, замърсители на околната среда, тежки метали, алкохол, вируси, бактерии, съединения от цигарения дим и др. – за предпочитане е да се консумират, доколкото е възможно продукти, които са отгледани според екологичните норми. Следва да се избягват храните с консерванти от синтетичен произход – това са веществата, означени с главна буква Е и три- или четирицифрено число; както и тези с хидрогенизирани мазнини като кроасани, бисквити, вафли и др. Необходимо е да се внимава и с консумацията на някои видове риба заради наличието на тежки метали (живак) в тях.

riba pix 1

2. Избирайте зеленчуци, улесняващи дезинтоксикацията на организма
Отговорността за отстраняването на отровите в организма носи черният дроб. Той играе решаваща роля за предотвратяването на раковите заболявания, тъй като превръща ксенобиотиците в съединения, които могат да се изхвърлят чрез урината.
Дейността му може да се подпомогне с консумация на зеленчуци и някои билки/подправки. В тази категория попадат: чесън, лук; зеленчуци от семейството на кръстоцветните – зеле, броколи, брюкселско зеле, градински кресон, карфиол, репички, ряпа и др.; зелен чай; горски плодове; подправки като розмарин, куркума, копър, кимион, мента и повечето плодове.

plodove avgust 2

Полезното действие на кръстоцветните се дължи на участието им във втория етап на дезинтоксикация. Веществата индол-3-карбинол и сулфорафан, намиращи се особено в броколите и брюкселското зеле подпомагат изхвърлянето на канцерогените от организма. Тези вещества обаче са много нестабилни при висока температура и лесно разтворими във вода, което означава, че подходящото приготвяне на зеленчуците трябва да бъде – максимално кратка топлинна обработка в малко течност, т.е. на пара. Авторката препоръчва блюда с тези зеленчуци да се консумират 3-4 пъти седмично.
brokoli domati pix

Елагиновата киселина (Ellagic Acid, антиоксидант, спомага за забавяне растежа на раковите клетки, намалява нивата на PSA, има силно имуномодулиращо и имуностимулиращо действие, подпомага организма да се справи с неприятните странични ефекти на процедурите) нарежда горските плодове в следващата по полезност група храни за дезинтоксикация на организма. Този полифенол, освен това, е и с мощно действие срещу свободните радикали.

Най-лесно усвоими са ягодите и черниците. В групата са още малини, боровинки и др. Естествено – полезни са като се ядат сурови. Могат да се съхраняват чрез замразяване или изсушаване.
divi yagodi

Не само заради антиоксидантните си свойства зеленият чай е коз срещу рака заради високата концентрация епигалокатехин галат (EGCG е катехин в зеления чай ). Данни от научни изследвания показват, че полифенолът потиска развитието на много видове рак – на кожата, гърдата, белия дроб, храносмилателната система… Чаят трябва да се приготвя чрез запарване в интервал от 8-10 минути. Необходимото количество – 3 чаши на ден.
green tea pix

Лук, чесън, праз – полезни са заради сулфурираните молекули, които предотвратяват мутирането на гените и началното развитие на рак. Чесънът притежава действие срещу нитрани и нитрозамини.
Активните молекули на чесъна се освобождават при пресоване на скилидките и се усвояват най-пълноценно в присъствието на мазнини.
Необходимото количество: 2 скилидки чесън на ден, 1 главичка или 2 стръкчета лук.
garlic luk pix

3. Избирайте правилно подправките и въглехидратите
Възпалението е защитен механизъм на организма, който позволява на тъканите да се възстановят след нараняване или инфектиране. То е знак, че имунната система се е активирала. Възпалението обаче ускорява и образуването на свободни радикали, което е особено неблагоприятно при превърналите се в хронични процеси. Натрупващите се химични вещества от възпалението могат да блокират естествената апоптоза на клетките, от което да последва раково израждане. Едно от от всеки шест ракови заболявания се дължи на хронично възпаление, твърди д-р Харолд Дворак, световноизвестен професор по патология от университета Харвард.

Ето защо според Летисия Агюлю е целесъобразно да приемаме специално хранителни вещества, които имат противовъзпалително действие.
Основни подправки с доказани противовъзпалителни средства са куркумата и джинджифилът. Антираково действие на първата се дължи на специфичната съставка куркумин, докато при джиндифила са гингероли, шоаголи и парадоли. Джиндифилът е полезен и при артрози.

Изследванията през последните десетилетия категорично показват взаимовръзката между високата консумация на захар и разпространението на раковите заболявания. Инсулинът се произвежда от панкреаса, за да регулира нивото на кръвна захар като позволява натрупването й в клетките и складирането й, включително и в черния дроб, като енергиен резерв. Свръхсинтезът на инсулин обаче води до затлъстяване.
За да се избегне този проблем е важно да се консумират храни с нисък гликемичен индекс, което и предотвратява възникването на възпалителни патологии.
sugar no pix

Пример за храни с висок гликемичен индекс са всички продукти, съдържащи захар и бяло брашно, мед, бял ориз, рафинирани зърнени закуски и пуканки, картофи, както и алкохол.
С нисък гликемичен индекс са: пълнозърнестите продукти, кафяв ориз, овесени ядки, мюсли, зеленчуци, плодове…

4. Плодове и зеленчуци
Авторката препоръчва да се консумират по 10 вида плодове или зеленчуци на ден за антиоксидантна защита. Най-добре изучените в това отношение са съдържащите се в тях бета-каротини, витамин С и Е, цинк. Но несъмнено полезни са и флавоноидите в гроздето, фенолите в зеления чай, алилсулфидите в чесъна и лука.
Зеленчуците и плодовете са в групата храни с висок абсорбционен капацитет за кислородни радикали – ORAC. Особено полезни са червените плодове и кръстоцветните зеленчуци (карфиол, брюкселско зеле, ряпа, репички, хрян, синап и др.)

5. Да защитим клетките си от увреждане с витамин D
Раковите клетки не са дифенецирани, което е основният проблем, залагащ хаотичното им размножаване и невъзможността организмът да ги контролира. Не е възможно да избегнем външните фактори, водещи до образуването на ракови клетки, но е напълно по силите ни да намалим въздействието на токсичните фактори, да помогнем на организма си да се изчисти от отровите, да се борим с възпалителните процеси, да се предпазваме от свободните радикали и да принудим анормалните клетки да се саморазрушат.
За всичко това може да помогне „слънчевият витамин“ D, който се синтезира в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи под формата на холестерол.
Източник на витамин D могат да бъдат и някои храни като тлъсти риби, но с много по-малък принос.
Витамин D е мощен инхибитор на туморите – може да „нареди“ на предраковите клетки да се държат отново нормално, има противовъзпалително действие…
Непрекъсното се появяват сериозни научни изследвания, които показват ролята на витамина да предотвратява редица видове рак, включително рак на гърдата, хранопровода, стомаха, дебелото черво, яйчниците, матката…
Според последните американски научни проучвания е необходимо да приемаме по 1000 международни единици витамин D дневно. Досега се смяташе, че са достатъчни само 200-600 единици.
90% от необходимия витамин се осигурява при излагане на директна слънчева светлина. Приемът на витамин D е повече от препоръчителен при хора с хроничен дефицит, като възрастни, деца под 2 години, бременни, хора, живеещи в планините или на места с продължителна зима.

Освен излагане на слънце е полезно да се консумират мазни риби като сьомга, скумрия, херинга, сардини, пъстърва и др. поне 3 пъти седмично по 100 г. Витамин D може да се набави и с рибено масло от черен дроб на моруна. Млякото, яйцата, телешкият и агнешкият дроб допринасят за увеличаване на нивата му.

6. Повече омега-3 за противоракова клетъчна среда
Доказано е, че Омега-3 мастните киселини са съществен елемент от лечебното хранене срещу сърдечно-съдови заболявания, но те не са безсилни и срещу рака. Попадайки в организма ни те предизвикват синтез на противовъзпалителни и антикоагулантни молекули.
Омега-3 мастни киселини с дълги вериги – ЕРА и DHA допринасят за апоптозата на потенциалните ракови клетки. Само, че храненето ни е богато на много повече омега-6 мастни киселини, чието действие при натрупване води до възпалителни процеси. Ето защо е необходимо да поддържаме равновесието между двете групи омега-3 киселини и ограничаваме до възможното олиото от царевица, слънчоглед, гроздови семки, които да заменим със зехтин или масло от рапица.
Естествено богати на омега-3 са мазните риби… Така че необходимото количество за седмица нараства на 3 х 400 г, но не приготвена на висока температура или опушена, тъй като при тези начини на обработка се губят ценните мазнини.

Вариант е и консумацията на яйца от кокошки хранени с ленено масло като добавка към храната – това осигурява около 10 % от необходимото количество омега-3 в яйцата им. Яйцата се консумират рохки.

hranitelen-rezhim-za-borba-s-raka
Летисия Агюло е видна френска диетоложка, специалист по нутритерапия в Тулуза. В книгата си “Хранителен режим за борба с рака” тя прави задълбочен анализ на западните хранителни навици, като част от постепенната деградация на нашето общество, което е загубило представата за самата същност на храненето. Това естествено се отразява върху нашето здраве. Как индустриализацията разрушава самите основи на нашата хранителна култура, защото човек не се храни само за да живее, той би искал също животът да бъде максимално приятен и продължителен.

Книгата съдържа още 45 рецепти за оригинални и вкусни ястия, които ще стимулират вашите естествени защитни сили за борба с рака. Освен плодовете и зеленчуците има и други храни, съдържащи мощни вещества, способни да блокират образуването на тумори.

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/7745-hranitelen-rezhim-za-borba-s-raka-e-novata-kniga-na-letisiya-agyulo/

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории