Имам баялдъ
Добави към моето меню
Имамбаялдъ е постно ядене, характерно за турската кухня – представлява пълнени патладжани с домати, моркови, лук, чесън, чушки … подправките са магданоз, дафинов лист, черен пипер. Пече се на фурна, може да се поднесе и студено.
Легендата разказва за един висш духовен сановник (имам), който припаднал от възхищение, когато вкусил за първи път гозбата.
Трудният момент беше следния – в повечето рецепти се дава, че патладжаните трябва да се изпържат, след това да се напълнят и да се запекат. Предлагаме ви вариант в който не се пържат, а резултатът си заслужава – вкусно ястие
време за приготвяне
30 мин за печене на патладжаните
20 мин за приготвяне на плънката
40 мин за печене на ястието
Продукти
4 порции
4 патладжана, средни на размер, с правилна форма
за плънката
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 моркова
2 глави кромид лук
3-4 скилидки чесън
1 кг домати
щипка мслян черен пипер
1 с.л зехтин
50 г кашкавал
3-4 стръка магданоз
няколко листа босилек
патладжаните преди да се напълнят с плънката
Приготвяне на Имамбаялдъ
*Изберете средно до големи по размер патладжани, измийте ги добре, без да им режете дръжките. Сложете ги в тава и печете 30 мин на средна фурна на 200 градуса
* През това време пригответе плънката – нарежете кромид лука и чесъна на ситно, морковите настържете
* В дълбок тиган загрейте зехтина и прибавете лука, чесъна и бъркайте до златисто след което добавете и морковите. След това добавете настърганите домати и оставете да поври около 10 мин на тих огън
* Добавете и чушките нарязани на малки ивички
напълнените патладжани
* Извадете патладжаните от фурната и с остър нож ги разрежете по дължина, така че да се образува нещо като джоб, попритеснете вътрешността с лъжица
* В образувалия се джоб сложете от (по-гъстата част) на приготвената доматена смес. Останалата част от соса излейте около патладжаните
* Печете на фурна около 30 мин, до запичане. Извадете ги и наредете върху патладжаните нарчена нарязан на тънко кашкавал
* Върнете във фурната до запичане
* Поднесете поръсени с нарязан на ситно магданоз и листа босилек.
Да ви е сладко!
Много леко, вкусно ястие
За любителите на месо, ако искате в плънката добавете кайма.
Вариант на имам баялдъ с кайма