Последни Рецепти
Последни Статии

Международен ден на грамотността

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 8 септември се отбелязва
Международен ден на грамотността

Той е обявен за първи път през 1965 година. Вече повече от 40 години по инициатива на Юнеско се отбелязва Международният ден на грамотността (International Literacy Day).

gramotnost
паметникът е в Борисовата градина

Грамотността е основа за всяко обучение. Грамотните хора имат по-голям шанс за добро образование, грамотните родители изпращат своите деца на училище, защото народът ни е казал „Който учи, той ще сполучи“. Грамотното общество се развива по-бързо. Грамотността и познаването на човешките права е в основата на демократичното общество.
В момента, според данни на ООН, в света около 50 страни осигуряват всеобщ достъп до началното образование. А около 20% от цялото население на планетата е неграмотно, напълно неграмотно, около 780 милиона души, или всеки пети по света, няма дори минимална грамотност, 75 милиона деца не посещават училище, а много повече не присъстват постоянно в часовете или отпадат от образователната система. В 35 държави грамотните са под 50% от населението. (тъжен факт)

Темата на празника през 2013 г е
„Грамотност за 21 век“
И отразява необходимостта да се направи базовото образование достъпно за всички, без изключение.
„Ние искаме бъдеще в което всяко дете може да чете и може да използва тази способност за собствената си независимост“ казва генералния директор на Юнеско Ирина Бокова (да си припомним, че тя е българка, но не знам как петте деца в каруцата с коня и родителите им в нашия квартал в София ще стигнат до училище)
Според ЮНЕСКО, грамотността допринася за мира, като подпомага постигането на индивидуални свободи, по-добро разбиране на света, предотвратяване и решаване на конфликтите.

gramotnost-den
не знам къде се намира тази паметна плоча, но надписа е много точен, затова го добавяме (снимката е от сайта на БНР)

Ето какво казва президентът на Световната банка Джим Йон Ким
“Вярвам, че образованието е основно човешко право и е ключово за премахване на бедността в световен мащаб и за увеличаване на просперитета. Четенето пък е ключово умение за ученето. То е нещо, което всяко дете трябва да развие. Четенето може да се превърне в част от любовта към ученето през целия живот и да постави основите на критичното мислене, работата в екип и уменията за решаване на проблемите, умения, които ще бъдат необходими на детето за постигане на успех в живота.”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории