Последни Рецепти
Последни Статии

Ирландско кафе

Добавено в Напитки

Добави към моето меню

Ирландско кафе
Оригиналнa ирландскa рецепта за двама
Tullamore Dew в голяма стъклена чаша, съчетано с горещо, силно черно кафе и бита сметана

ireland coffee

200 мл черно кафе (експресо)
100 мл ирландско уиски
4 с. л. разбита сметана
2 с. л. кафява захар

* Чашите се пълнят с топла вода, за да се затоплят и след това водата се излива.

* На дъното на всяка чаша се сипват 1-2 ч. л. кафява захар, на вкус.

* След това се налива уискито. Разбърква се, докато захарта се разтвори.

* В чашите се налива кафето, без да се пълнят до горе.

* Прибавят се по 2 с. л. разбита сметаната.

Ирландско кафе се сервира в стъклени чаши със столче.
Разбира се ирландско кафе се получава, когато към чашата горещо експресо добавим капачка уиски, сметана и захар на вкус, но това е оригиналната рецепта вземата от сайта на Tullamore Dew

st-patric-day
По традиция празникът на покровителя на Ирландия в Лондон се празнува в последната неделя преди 17 март. Празненствата се откриват с парад, който тръгва от Хайд парк и стига до Уайтхол. На Трафалгарския площад се провежда фестивал на старинната и съвременна ирландска музика и танци. На различни места в града може да танцувате на ирландски ритми. И, разбира се, се пие само и единствено от тъмната ирландска бира “Гинес”.
В Лондон се провежда и фестивал на ирландското изкуство с филми, концерти и изложби.

Празненствата, посветени на Свети Патрик в Дъблин, Ирландия, продължат една седмица. Фестивалът се открива със стотици барабанчици. В Деня на Свети Партик – 17 март, ще има грандиозен парад с маски и костюми, а в рамките на 5-те дни – музикални, танцови, театрални, циркови програми, както и панаири, фойерверки, игри, гонки с лодки и др. Зеленият цвят – символ на Ирландия, ще бъде навсякъде.

Свети Патрик и зелената трилистна детелина
Легандата гласи, че покровителят на Ирландия Свети Патрик ползвал трилистната детелина като достъпен за хората пример за Светата Троица. След смъртта му на 17 март 461 г. зелените листенца се превърнали в символ на непреклонния ирландски дух, а 17 март станал Денят на Свети Патрик – един от най-веселите и живописни национални празници, който се отбелязва по целия свят.
Днес това е емблемата на Tullamore Dew, а зеленото е цвета на Ирландия.

В самото зелено сърце на Ирландия, в дестилерията Мидълтън в графство Корк, се дестилира, смесва и отлежава уискито Tullamore Dew. Дегустаторите експерти определят вкуса му като “изтънчен и мек, с приятен малцов елемент, съчетан с нотки на опушена дървесина и естествения аромат на златен ечемик”. Slainte!*

* Наздраве! – ирл., [slandge]

17.03.2006

споделено на страницата в Facebook:
Sonia Tzotcheva
Докато живеехме в Канада, децата винаги празнуваха този ден. Облечени в зелено, в косите шамрокс(детелинки) или със островърхи шапки. Майките приготвяхме зелено млеко, зелени сладки и други подходящи за случая храни. Веселие.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории