Ягодов чийзкейк
Добави към моето меню
Ягодов чийзкейк
рецепта с ягоди, сметана и бисквитки
250 г обикновни бисквити, 1 пакет
3 с. л. разтопен маргарин
1/2 ч. л. канела
2 с. л. пудра захар
1 пакетче желатин
250 г извара
200 г прясно мляко
5 с. л. захар
1 с. л. лимонов сок
1 ванилия
1 буркан компот от ягоди
1/2 бурканче конфитюр от ягоди (сладко)
Бисквитите се начупват и се смилат, докато станат на трохи.
Изсипват се в тава за торта, размесват се с разтопения маргарин, канела и пудра захар.
Ягодите се отцеждат и пюрират. Размесват се с извара, кондензирано мляко, лимонов сок, захар и ванилия.
Желатинът се смесва с 4-5 с. л. от сока на компота. След като набъбне, леко се загрява, докато се разтопи напълно.
Прибавя се към ягодовата смес, след което се сипва в тавата върху блата. Кейкът се поставя в хладилник и се оставя да се стегне за няколко часа.
Конфитюрът се загрява в малка тенджера и с него се намазва повърхността на охладения пай. Отново се поставя за 1-2 часа в хладилник и се сервира.
Ягодов чийзкейк 2
за блата:
150-200 г обикновени бисквити (1 пакет)
125 г краве масло (маргарин)
1/2 ч.ч. лешници (или орехи)
5 с.л. захар
за крема:
500 г ягоди
200 г сирене “Крема” или извара
300 мл течна сметана (разбита сладкарска мсетана)
1 ч. ч. пудра захар
кората от 1 лимон
за пюрето от киви:
1 киви
2 с. л. пудра захар
Бисквитите се смилат в блендер, след това се добавя кравето масло и отново се смила. ако нямате блендер начукайте бисквитите. Кивито се обелва, нарязва се и се смила в блендер заедно с пудрата захар за пюрето.
Сиренето “Крема” или изварата се слага в купа, сипва се 1 ч. ч. пудра захар и се разбиват с миксер.
Отделно се разбива сметаната. Добавя се настърганата кора на един лимон и всичко се смесва със сиренето “Крема” и се прибавят нарязаните на кубчета ягоди.
В основата ма форма за торта (може да сложите и фолио) се слага от бисквитeния блат и пръстенът се запълва до горе с крема. В основата на десерта и върху крема се сипва от пюрето от киви, след което пръстенът внимателно се изважда. Така от разбитото пюре от киви зелено на цявт се получава злена украса
Десертът се украсява с парченца ягоди и се поднася.